maandag 23 december 2019

Het Binnenhof wordt vanaf 2021 ingrijpend gerenoveerd. Dit gaat ruim vijf jaar duren en in deze periode krijgt de Tweede Kamer in het voormalig ministerie van Buitenlandse Zaken haar tijdelijke onderkomen. De verbouwing is in volle gang zodat alle noodzakelijke voorzieningen op tijd klaar zijn. De constructieve aanpassingen zorgen ook voor een langere levensduur van het gebouw.

Zecc architecten heeft een ontwerp gemaakt voor de Tijdelijke Huisvesting met zorgvuldige aandacht voor het oorspronkelijk door architect Apon ontworpen gebouw. De grote blikvanger is de nieuwe publieke entree in de binnenplaats aan de stationszijde. Om het gebouw geschikt te maken voor de nieuwe functie zijn door IMd een aantal constructieve aanpassingen ontworpen. Het uitgebreid analyseren van het casco vormde de basis van het constructieve ontwerp, waarbij de ingrepen tot een minimum zijn beperkt.

De in het werk gestorte betonconstructie kenmerkt zich door zijn robuuste kolommen en dunne vloeren. Bij het ontwerp van de constructieve ingrepen is de bestaande constructie altijd leidend geweest, waarbij krachten altijd terug naar bestaande steunpunten zijn herleid. Ook is er in het werk onderzoek gedaan naar de betonkwaliteit van belangrijke kolommen, wanden en vloeren, de sterkte blijkt behoorlijk te zijn toegenomen door de jaren heen. Dit zorgt in combinatie met een zo licht mogelijke nieuwe constructie dat er geen nieuwe funderingspalen benodigd zijn en kolommen niet hoeven te worden versterkt.

Tijdens het ontwerptraject is de gehele bestaande constructie in 3D gemodelleerd met behulp van archieftekeningen en pointclouds. Om zo de integratie met architectuur en de complexe installatietechnieken te faciliteren. Door dit intensieve ontwerptraject zijn grote clashes opgespoord voordat constructies werden aangebracht.

Hoewel het project is ontstaan als tijdelijke huisvesting zorgen de constructieve ingrepen ervoor dat het voormalige Ministerie van Buitenlandse Zaken een toekomstbestendig gebouw wordt. Met minimale ingrepen is de levensduur van het gebouw aanzienlijk verlengd, waarbij de ingrepen geen belemmering vormen voor een 3e leven tot ver nadat de Tweede Kamer naar het Binnenhof is teruggekeerd.

Foto’s: Tineke Dijkstraseptember 2019

Start bouw Life Science Cluster David de Wiedgebouw

Afgelopen week is officieel de bouw van start gegaan van de uitbreiding van Life Science Cluster David de Wiedgebouw. Het complex zal een grootschalige verbouwing en verduurzaming ondergaan en wordt dé high-end ontmoetingsplek waar toponderzoek samenkomt. Doordat het gebouw stap voor stap wordt aangepast, zullen er steeds meer werkplekken en uitstekende flexibele labs komen.


Hoogste punt Depot Museum Boijmans van Beuningen, Rotterdam

De bouw van het Depot beleefde vandaag een bijzondere mijlpaal: het hoogste punt is bereikt! Naast Bas Kurvers (wethouder R’dam), Sjarel Ex (directeur Boijmans Van Beuningen), Winy Maas (MVRDV) en Roel Vollebregt (directeur BAM) vierden de genodigden dit bijzondere moment. IMd kreeg de uitdaging om de constructie te ontwerpen van dit icoon aan de Rotterdamse skyline. Met het bereiken van het hoogste punt is het eerste publiek toegankelijke kunstdepot ter wereld weer een stap verder in zijn realisatie.


Feestelijke opening Varkenoord, nieuwe trainingsaccommodatie Feyenoord

Vrijdag 23 augustus is trainingsaccommodatie Varkenoord feestelijk geopend. Na een openingswoord van Feyenoord-directeur Mark Koevermans en Peter Bak, afgevaardigde van het bestuur van SC Feyenoord, openden Giovanni van Bronckhorst en Robin van Persie officieel de nieuwe trainings- en wedstrijdaccommodatie voor Feyenoord Academy en Sportclub Feyenoord. Naast de eerder door IMd ontworpen accommodatie voor de BVO heeft de jeugd van Feyenoord nu ook een topsportonderkomen met hoogwaardige faciliteiten.