maandag 23 december 2019

Het Binnenhof wordt vanaf 2021 ingrijpend gerenoveerd. Dit gaat ruim vijf jaar duren en in deze periode krijgt de Tweede Kamer in het voormalig ministerie van Buitenlandse Zaken haar tijdelijke onderkomen. De verbouwing is in volle gang zodat alle noodzakelijke voorzieningen op tijd klaar zijn. De constructieve aanpassingen zorgen ook voor een langere levensduur van het gebouw.

Zecc architecten heeft een ontwerp gemaakt voor de Tijdelijke Huisvesting met zorgvuldige aandacht voor het oorspronkelijk door architect Apon ontworpen gebouw. De grote blikvanger is de nieuwe publieke entree in de binnenplaats aan de stationszijde. Om het gebouw geschikt te maken voor de nieuwe functie zijn door IMd een aantal constructieve aanpassingen ontworpen. Het uitgebreid analyseren van het casco vormde de basis van het constructieve ontwerp, waarbij de ingrepen tot een minimum zijn beperkt.

De in het werk gestorte betonconstructie kenmerkt zich door zijn robuuste kolommen en dunne vloeren. Bij het ontwerp van de constructieve ingrepen is de bestaande constructie altijd leidend geweest, waarbij krachten altijd terug naar bestaande steunpunten zijn herleid. Ook is er in het werk onderzoek gedaan naar de betonkwaliteit van belangrijke kolommen, wanden en vloeren, de sterkte blijkt behoorlijk te zijn toegenomen door de jaren heen. Dit zorgt in combinatie met een zo licht mogelijke nieuwe constructie dat er geen nieuwe funderingspalen benodigd zijn en kolommen niet hoeven te worden versterkt.

Tijdens het ontwerptraject is de gehele bestaande constructie in 3D gemodelleerd met behulp van archieftekeningen en pointclouds. Om zo de integratie met architectuur en de complexe installatietechnieken te faciliteren. Door dit intensieve ontwerptraject zijn grote clashes opgespoord voordat constructies werden aangebracht.

Hoewel het project is ontstaan als tijdelijke huisvesting zorgen de constructieve ingrepen ervoor dat het voormalige Ministerie van Buitenlandse Zaken een toekomstbestendig gebouw wordt. Met minimale ingrepen is de levensduur van het gebouw aanzienlijk verlengd, waarbij de ingrepen geen belemmering vormen voor een 3e leven tot ver nadat de Tweede Kamer naar het Binnenhof is teruggekeerd.

Foto’s: Tineke Dijkstrajuni 2018

Feestelijke boeklancering ‘De kunst van het construeren’

Gisteren, op 28 juni, is bij IMd Raadgevende Ingenieurs ‘De kunst van het construeren’ gelanceerd. In dit boek laten Remko Wiltjer, Pim Peters, Rob Stark en Paul Korthagen – alle vier directeur-eigenaar van IMd – weten dat construeren veel meer is dan alleen een ambacht. De basis leert de constructeur tijdens de studie, de ‘kunst’ in de praktijk. De feestelijke boeklancering vond plaats op het kantoor van IMd in Rotterdam.


Ontwerp publieksingang tijdelijke Tweede Kamer gereed

Voor de tijdelijke locatie van de Tweede Kamer komt een publieksingang om de grote aantallen bezoekers goed en veilig te kunnen ontvangen. Deze entree wordt gemaakt aan de stationszijde van het gebouw aan de Bezuidenhoutseweg 67 in Den Haag, waar de Tweede Kamer vanwege de renovatie van het Binnenhof vanaf medio 2020 tijdelijk gehuisvest wordt. Kamerleden en medewerkers gebruiken de bestaande hoofdingang aan de Bezuidenhoutseweg.


Cadenza wint Gemma Smid Architectuurprijs 2018

Het project Cadenza wint de Gemma Smid Architectuurprijs Zoetermeer 2018. ‘Op deze voorheen doodse plek is een levendig stuk stad ontstaan. Het betreft een groot project, maar de eenheid in het gevelbeeld met een rustige uitstraling is sterk’, volgens de vakjury.


Amstel Tower op feestelijke wijze geopend

Donderdag 21 juni is de Amstel Tower in Amsterdam feestelijk geopend. Genodigden en buurtbewoners kregen de kans om op 100 meter hoogte van het fantastische uitzicht over Amsterdam te genieten. De prestigieuze woon- en hoteltoren van vastgoedontwikkelaar Provast ligt pal naast het Amstelstation en omvat 21.500 m².