maandag 2 februari 2015

Op donderdag 19 maart organiseert tijdschrift Stedebouw & Architectuur, in samenwerking met IMd, een evenement rondom de wereldberoemde Belgische architect/ingenieur Philippe Samyn. Zijn visie en werk staan deze dag centraal. Uiteraard geeft de meester zelf acte de présence.

Philippe Samyn is een echte ‘archineer’. Hij ontwerp gebouwen denkend vanuit de constructie, met maakbaarheid en oog voor detaillering als leidmotief. Samyn streeft in zijn werk naar grensverleggende oplossingen en richt hij zich nadrukkelijk op innovatie, onder meer op het gebied van materialen, constructie, bouwfysica en bouwmethodiek.

De dag begint met een interview met en keynote-sessie van Philippe Samyn. Na de lunch gaan deelnemers in verdiepingssessies aan de slag met thema's innovatie, duurzaamheid. Daarbij wordt ingezoomd op het EUROPA gebouw, de nieuwe zetel van de Raad van Europa in Brussel en een nieuw hoogtepunt in de toch al imposante carrière van Samyn.

Ook staat het onlangs geopende hoofdkantoor van AGC Glass Europe in de Louvain-La-Neuve, bij Brussel, op het programma. IMd heeft dit superslimme, energiezuinige gebouw geanalyseerd met de DuCo-rekentool, waarmee de duurzaamheid van staalconstructies kan worden bepaald. Elise van Westenbrugge (IMd) presenteert de resultaten, met commentaar van Samyn.

Deelnemers krijgen volop gelegenheid om vragen aan Philippe Samyn te stellen en met hem, en de andere sprekers en deelnemers, in discussie te gaan. Maximaal 60 mensen kunnen aan de dag (10.30-18.00 uur) deelnemen. De kosten bedragen 195,- euro (incl. koffie, thee, lunch en borrel, excl. btw). Kijk op www.samyn.nl voor meer informatie en voor het reserveren van kaarten.

januari 2015

dpcp realiseert tijdelijke rechtbank Amsterdam

Het consortium dpcp onder leiding van du Prie bouw & ontwikkeling uit Leiden en ontwikkelaar cepezedprojects uit Delft heeft de Design, Build, Maintain & Remove (DBMR)-opdracht voor de nieuwbouw van de tijdelijke rechtbank in Amsterdam gewonnen. cepezed en cepezedinterieur zijn als architect en interieurarchitect betrokken. Du Prie bouw & Ontwikkeling neemt de bouw voor zijn rekening.


“Toetsing veiligheid moet altijd bij overheid blijven”

Als het aan minister Blok ligt, gaat de toetsing van bouwplannen in Nederland ingrijpend op de schop. Private partijen zouden de taak van het publieke bouw- en woningtoezicht moeten overnemen, óók wat betreft constructieve veiligheid. Niet doen, schrijven Paul Korthagen en Remko Wiltjer van IMd vandaag in een artikel in Cobouw. Veiligheid is van algemeen belang en dús een publieke taak.


Blog: “Duurzaamheid - niet praten maar poetsen”

Ir. Pim Peters heeft dit jaar één goed voornemen: geen goede voornemens, zeker niet op het gebied van duurzaamheid. Actie, daar gaat het om, niet volgende maand, of morgen, of straks, maar nú.


Eerste lustrum IMd Academy

In 2010 is IMd begonnen met een eigen, interne opleiding van jonge constructeurs. Beroeps- en universitaire opleidingen sluiten namelijk niet goed aan bij de dagelijkse werkzaamheden van de constructeur. Dit jaar viert de IMd Academy het eerste lustrum.


IMd in 2015: van woontorens tot kantoortransformaties, van dierenasiel tot filmarchief en gevangenis

Het nieuwe jaar is voor IMd goed begonnen: op de valreep van het oude hebben we opnieuw een aantal leuke, spannende, uitdagende projecten in portefeuille gekregen. Samen met de al lopende werken belooft 2015 in alle opzichten nú al een mooi jaar te worden.


Bestaande parkeergarage draagt 50 meter hoge bouwkranen

Het is een van de grootste transformaties van Nederland: de ombouw van het voormalige kantoorgebouw De Admiraliteit (40.000 m2) in Rotterdam tot bijna 600 appartementen en woonstudio’s. IMd Raadgevende Ingenieurs ontwikkelde een tijdelijke constructie die ervoor zorgt dat twee 50 meter hoge bouwkranen op de bestaande parkeergarage kunnen staan – zonder extra funderingspalen. Onlangs is de uitvoering begonnen.