donderdag 19 februari 2015

IMd is constructeur van een bijzondere transformatie: in de Utrechtse gemeente Oudewater wordt de voormalige Touwfabriek Van der Lee omgetoverd tot een modern wooncomplex. Gisteren gaven gedeputeerde Mariëtte Pennarts en burgemeester Pieter Verhoeve het startschot. Zoals altijd bij transformatie speelt ook hier de constructie een grote rol.

Lang zag het ernaar uit dat De Oude Touwfabriek van de familie Van der Lee vooral een lege, vervallen oude fabriekshal zou blijven. Weliswaar een Rijksmonument, maar zonder functie. Totdat eigenaar Saskia van de Lee en Henk Jan Hollander van NL Development het initiatief namen voor de transformatie van het eind 19e eeuw gebouwde complex naar in totaal 14 woningen.

Architectenbureau Braaksma & Roos ontwierp in de hal aan weerszijden woningen. Eigenlijk is ‘in’ niet het goede woord: het dak van het middendeel wordt verwijderd zodat een binnen-buitenruimte ontstaat. Het contrast tussen de oude, markante vakwerkconstructies en de nieuwe architectuur geeft het geheel een meerwaarde die met alleen nieuwbouw nooit mogelijk zou zijn.

Om contactgeluid tussen de woningen te voorkomen, worden de stalen spanten ter plaatse van de woningscheidende wanden ontkoppeld. Zo wordt ook meteen voorkomen dat de vakwerkspanten brandwerend bekleed moeten worden. De spanten worden straks namelijk gedragen door de woningscheidende wanden, uitgevoerd in houtskeletbouw. In iedere woning blijven minimaal één hoofdspant en meerdere dwarsspanten van het sheddak in het zicht.

Na uitgebreid onderzoek bleek volledig funderingsherstel noodzakelijk. Daartoe worden dóór de oude vloeren nieuwe funderingspalen geheid. Vervolgens wordt de oude vloer gebruikt als bekisting voor een nieuw te storten betonvloer. Ook de karakteristieke 25 meter hoge schoorsteen krijgt een nieuwe fundering. De voorspanning die erin wordt aangebracht, voorkomt dat de dikke metselwerkconstructie kan scheuren.

IMd heeft veel ervaring met transformatie. Enkele voorbeelden zijn de de transformatie van een oude marineloods in Den Helder tot schouwburg, van het Techniekmuseum Delft tot kantoorgebouw en een oude machinefabriek op Rotterdam-Zuid eveneens tot modern kantoorpand. Hoewel complexer en dus ook duurder dan nieuwbouw, is de stedenbouwkundige, architectonische en cultuur-historische waarde van getransformeerd erfgoed vele malen groter dan die van nieuwbouw ooit kan zijn.

Volgens de planning wordt het project De Oude Touwfabriek nog dit jaar opgeleverd.

januari 2015

dpcp realiseert tijdelijke rechtbank Amsterdam

Het consortium dpcp onder leiding van du Prie bouw & ontwikkeling uit Leiden en ontwikkelaar cepezedprojects uit Delft heeft de Design, Build, Maintain & Remove (DBMR)-opdracht voor de nieuwbouw van de tijdelijke rechtbank in Amsterdam gewonnen. cepezed en cepezedinterieur zijn als architect en interieurarchitect betrokken. Du Prie bouw & Ontwikkeling neemt de bouw voor zijn rekening.


“Toetsing veiligheid moet altijd bij overheid blijven”

Als het aan minister Blok ligt, gaat de toetsing van bouwplannen in Nederland ingrijpend op de schop. Private partijen zouden de taak van het publieke bouw- en woningtoezicht moeten overnemen, óók wat betreft constructieve veiligheid. Niet doen, schrijven Paul Korthagen en Remko Wiltjer van IMd vandaag in een artikel in Cobouw. Veiligheid is van algemeen belang en dús een publieke taak.


Blog: “Duurzaamheid - niet praten maar poetsen”

Ir. Pim Peters heeft dit jaar één goed voornemen: geen goede voornemens, zeker niet op het gebied van duurzaamheid. Actie, daar gaat het om, niet volgende maand, of morgen, of straks, maar nú.


Eerste lustrum IMd Academy

In 2010 is IMd begonnen met een eigen, interne opleiding van jonge constructeurs. Beroeps- en universitaire opleidingen sluiten namelijk niet goed aan bij de dagelijkse werkzaamheden van de constructeur. Dit jaar viert de IMd Academy het eerste lustrum.


IMd in 2015: van woontorens tot kantoortransformaties, van dierenasiel tot filmarchief en gevangenis

Het nieuwe jaar is voor IMd goed begonnen: op de valreep van het oude hebben we opnieuw een aantal leuke, spannende, uitdagende projecten in portefeuille gekregen. Samen met de al lopende werken belooft 2015 in alle opzichten nú al een mooi jaar te worden.


Bestaande parkeergarage draagt 50 meter hoge bouwkranen

Het is een van de grootste transformaties van Nederland: de ombouw van het voormalige kantoorgebouw De Admiraliteit (40.000 m2) in Rotterdam tot bijna 600 appartementen en woonstudio’s. IMd Raadgevende Ingenieurs ontwikkelde een tijdelijke constructie die ervoor zorgt dat twee 50 meter hoge bouwkranen op de bestaande parkeergarage kunnen staan – zonder extra funderingspalen. Onlangs is de uitvoering begonnen.