woensdag 28 oktober 2015

IMd is dit jaar met twee projecten in de race voor de Betonprijs. In de categorie Woningbouw dingt het Haagse project Amadeus mee naar de hoogste eer. Winkelcentrum ’t Loon in Heerlen is in de race voor beste Constructief ontwerp. Beide projecten zijn een toonbeeld van de toegevoegde waarde van een slim constructief ontwerp.

Bij Amadeus, in het centrum van Den Haag, speelden alle bekende uitdagingen van binnenstedelijk bouwen. Zo ligt het veertien verdiepingen hoge gebouw vlak langs de Haagse tramtunnel. Hoge constructieve kosten bedreigden de financiële haalbaarheid van het plan. IMd ontwikkelde daarop een bijzonder effectieve, kostenbesparende oplossing: sloop de bestaande parkeergarage niet, maar gebruik ’m als onderdeel van de bouwput én de nieuwe fundering.

Winkelcentrum ’t Loon is al even opvallend. Voor het project, bekend van de gedeeltelijke instorting van de bestaande parkeergarage ten gevolge van een verzakte mijngang, ontwikkelde IMd voor de nieuwbouw op dezelfde plek een constructieve oplossing die niet alleen volledig tegemoet komt aan de zeer strenge veiligheidseisen, maar die tegelijkertijd niet meer kost dan een traditionele oplossing. Extra bonus is de hoogwaardige architectonische vormgeving die zo mogelijk werd.

De Betonprijs is een tweejaarlijkse prijs voor projecten waarin het materiaal beton op een bijzondere wijze is toegepast. Dit jaar dingen er 93 projecten mee naar een prijs in een of meerdere van de in totaal acht categorieën. De winnaars van de 2015-editie worden op 18 november bekend gemaakt tijdens het Betonprijsdiner in het Gemeentehuis Rotterdam.

januari 2015

dpcp realiseert tijdelijke rechtbank Amsterdam

Het consortium dpcp onder leiding van du Prie bouw & ontwikkeling uit Leiden en ontwikkelaar cepezedprojects uit Delft heeft de Design, Build, Maintain & Remove (DBMR)-opdracht voor de nieuwbouw van de tijdelijke rechtbank in Amsterdam gewonnen. cepezed en cepezedinterieur zijn als architect en interieurarchitect betrokken. Du Prie bouw & Ontwikkeling neemt de bouw voor zijn rekening.


“Toetsing veiligheid moet altijd bij overheid blijven”

Als het aan minister Blok ligt, gaat de toetsing van bouwplannen in Nederland ingrijpend op de schop. Private partijen zouden de taak van het publieke bouw- en woningtoezicht moeten overnemen, óók wat betreft constructieve veiligheid. Niet doen, schrijven Paul Korthagen en Remko Wiltjer van IMd vandaag in een artikel in Cobouw. Veiligheid is van algemeen belang en dús een publieke taak.


Blog: “Duurzaamheid - niet praten maar poetsen”

Ir. Pim Peters heeft dit jaar één goed voornemen: geen goede voornemens, zeker niet op het gebied van duurzaamheid. Actie, daar gaat het om, niet volgende maand, of morgen, of straks, maar nú.


Eerste lustrum IMd Academy

In 2010 is IMd begonnen met een eigen, interne opleiding van jonge constructeurs. Beroeps- en universitaire opleidingen sluiten namelijk niet goed aan bij de dagelijkse werkzaamheden van de constructeur. Dit jaar viert de IMd Academy het eerste lustrum.


IMd in 2015: van woontorens tot kantoortransformaties, van dierenasiel tot filmarchief en gevangenis

Het nieuwe jaar is voor IMd goed begonnen: op de valreep van het oude hebben we opnieuw een aantal leuke, spannende, uitdagende projecten in portefeuille gekregen. Samen met de al lopende werken belooft 2015 in alle opzichten nú al een mooi jaar te worden.


Bestaande parkeergarage draagt 50 meter hoge bouwkranen

Het is een van de grootste transformaties van Nederland: de ombouw van het voormalige kantoorgebouw De Admiraliteit (40.000 m2) in Rotterdam tot bijna 600 appartementen en woonstudio’s. IMd Raadgevende Ingenieurs ontwikkelde een tijdelijke constructie die ervoor zorgt dat twee 50 meter hoge bouwkranen op de bestaande parkeergarage kunnen staan – zonder extra funderingspalen. Onlangs is de uitvoering begonnen.