dinsdag 17 december 2019

De ontwikkeling van het icoon op de Helderse Zeedijk verloopt als een spannend boek. Na de ontwerpfase is het tijd voor het tweede hoofdstuk: o.a. architect, constructeur en aannemers onderzoeken samen hoe ze de ‘SeaSaw’ op de dijk technisch haalbaar kunnen maken. De samenwerkingsovereenkomst waarin dat is vastgelegd is inmiddels ondertekend door gemeente Den Helder, ontwikkelmaatschappij Zeestad, Architectenbureau MVRDV, Aannemingsbedrijf Dozy, composietbedrijf PolyProducts en IMd.

Ter ere van deze gelegenheid hebben wethouders Heleen Keur en Michiel Wouters en directeur Ferdinand Vreugdenhil van ontwikkelmaatschappij Zeestad symbolisch de eerste bouwblokken op de dijk gezet. Met de ondertekening is weer een stapje gezet in de verdere samenwerking om de SeaSaw te realiseren. Het uitkijkplatform, waarvan het ontwerp is gebaseerd op het symbool voor oneindigheid: getal 8, biedt zowel zicht op Den Helder als op de zee. Het project versterkt dan ook de verbinding tussen de stad en de zee. Met de realisatie ervan zal een nieuw icoon worden toegevoegd aan de gemeente Den Helder, en daarmee de Kop van Noord-Holland.

Voor het zover is, wordt er nog intensief onderzoek naar de haalbaarheid gedaan. Alle partijen, waaronder IMd, zetten hun technische kennis en creativiteit in om dit unieke kunstwerk tot stand te brengen. Een innovatief proces waarbij wordt gesproken over wanddiktes, cilindrische kommen, stijfheid van het materiaal (composiet, een door vezels versterkte kunststof dat klimaatbestendig is) en wenselijke en onwenselijke wipwapbewegingen van het icoon. De architect kijkt ook naar kleine aanpassingen in het ontwerp, die de technische realisatie mogelijk dichterbij kan brengen. Uiteraard zonder dat de unieke vorm verandert. Bij de overleggen is ook Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, eigenaar van de dijk, aanwezig. Zij denken mee om het icoon mogelijk te maken, zonder dat de eerste functie van de dijk wordt aangetast: de waterveiligheid.

De realisatie van SeaSaw staat gepland voor 2020 en maakt deel uit van het regionaal stimuleringsprogramma De Kop Werkt!. IMd werkt bij dit project samen met architectenbureau MVRDV.

Visuals: Architectenbureau MVRDV

juni 2018

Feestelijke boeklancering ‘De kunst van het construeren’

Gisteren, op 28 juni, is bij IMd Raadgevende Ingenieurs ‘De kunst van het construeren’ gelanceerd. In dit boek laten Remko Wiltjer, Pim Peters, Rob Stark en Paul Korthagen – alle vier directeur-eigenaar van IMd – weten dat construeren veel meer is dan alleen een ambacht. De basis leert de constructeur tijdens de studie, de ‘kunst’ in de praktijk. De feestelijke boeklancering vond plaats op het kantoor van IMd in Rotterdam.


Ontwerp publieksingang tijdelijke Tweede Kamer gereed

Voor de tijdelijke locatie van de Tweede Kamer komt een publieksingang om de grote aantallen bezoekers goed en veilig te kunnen ontvangen. Deze entree wordt gemaakt aan de stationszijde van het gebouw aan de Bezuidenhoutseweg 67 in Den Haag, waar de Tweede Kamer vanwege de renovatie van het Binnenhof vanaf medio 2020 tijdelijk gehuisvest wordt. Kamerleden en medewerkers gebruiken de bestaande hoofdingang aan de Bezuidenhoutseweg.


Cadenza wint Gemma Smid Architectuurprijs 2018

Het project Cadenza wint de Gemma Smid Architectuurprijs Zoetermeer 2018. ‘Op deze voorheen doodse plek is een levendig stuk stad ontstaan. Het betreft een groot project, maar de eenheid in het gevelbeeld met een rustige uitstraling is sterk’, volgens de vakjury.


Amstel Tower op feestelijke wijze geopend

Donderdag 21 juni is de Amstel Tower in Amsterdam feestelijk geopend. Genodigden en buurtbewoners kregen de kans om op 100 meter hoogte van het fantastische uitzicht over Amsterdam te genieten. De prestigieuze woon- en hoteltoren van vastgoedontwikkelaar Provast ligt pal naast het Amstelstation en omvat 21.500 m².