dinsdag 17 december 2019

De ontwikkeling van het icoon op de Helderse Zeedijk verloopt als een spannend boek. Na de ontwerpfase is het tijd voor het tweede hoofdstuk: o.a. architect, constructeur en aannemers onderzoeken samen hoe ze de ‘SeaSaw’ op de dijk technisch haalbaar kunnen maken. De samenwerkingsovereenkomst waarin dat is vastgelegd is inmiddels ondertekend door gemeente Den Helder, ontwikkelmaatschappij Zeestad, Architectenbureau MVRDV, Aannemingsbedrijf Dozy, composietbedrijf PolyProducts en IMd.

Ter ere van deze gelegenheid hebben wethouders Heleen Keur en Michiel Wouters en directeur Ferdinand Vreugdenhil van ontwikkelmaatschappij Zeestad symbolisch de eerste bouwblokken op de dijk gezet. Met de ondertekening is weer een stapje gezet in de verdere samenwerking om de SeaSaw te realiseren. Het uitkijkplatform, waarvan het ontwerp is gebaseerd op het symbool voor oneindigheid: getal 8, biedt zowel zicht op Den Helder als op de zee. Het project versterkt dan ook de verbinding tussen de stad en de zee. Met de realisatie ervan zal een nieuw icoon worden toegevoegd aan de gemeente Den Helder, en daarmee de Kop van Noord-Holland.

Voor het zover is, wordt er nog intensief onderzoek naar de haalbaarheid gedaan. Alle partijen, waaronder IMd, zetten hun technische kennis en creativiteit in om dit unieke kunstwerk tot stand te brengen. Een innovatief proces waarbij wordt gesproken over wanddiktes, cilindrische kommen, stijfheid van het materiaal (composiet, een door vezels versterkte kunststof dat klimaatbestendig is) en wenselijke en onwenselijke wipwapbewegingen van het icoon. De architect kijkt ook naar kleine aanpassingen in het ontwerp, die de technische realisatie mogelijk dichterbij kan brengen. Uiteraard zonder dat de unieke vorm verandert. Bij de overleggen is ook Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, eigenaar van de dijk, aanwezig. Zij denken mee om het icoon mogelijk te maken, zonder dat de eerste functie van de dijk wordt aangetast: de waterveiligheid.

De realisatie van SeaSaw staat gepland voor 2020 en maakt deel uit van het regionaal stimuleringsprogramma De Kop Werkt!. IMd werkt bij dit project samen met architectenbureau MVRDV.

Visuals: Architectenbureau MVRDV

september 2019

Start bouw Life Science Cluster David de Wiedgebouw

Afgelopen week is officieel de bouw van start gegaan van de uitbreiding van Life Science Cluster David de Wiedgebouw. Het complex zal een grootschalige verbouwing en verduurzaming ondergaan en wordt dé high-end ontmoetingsplek waar toponderzoek samenkomt. Doordat het gebouw stap voor stap wordt aangepast, zullen er steeds meer werkplekken en uitstekende flexibele labs komen.


Hoogste punt Depot Museum Boijmans van Beuningen, Rotterdam

De bouw van het Depot beleefde vandaag een bijzondere mijlpaal: het hoogste punt is bereikt! Naast Bas Kurvers (wethouder R’dam), Sjarel Ex (directeur Boijmans Van Beuningen), Winy Maas (MVRDV) en Roel Vollebregt (directeur BAM) vierden de genodigden dit bijzondere moment. IMd kreeg de uitdaging om de constructie te ontwerpen van dit icoon aan de Rotterdamse skyline. Met het bereiken van het hoogste punt is het eerste publiek toegankelijke kunstdepot ter wereld weer een stap verder in zijn realisatie.


Feestelijke opening Varkenoord, nieuwe trainingsaccommodatie Feyenoord

Vrijdag 23 augustus is trainingsaccommodatie Varkenoord feestelijk geopend. Na een openingswoord van Feyenoord-directeur Mark Koevermans en Peter Bak, afgevaardigde van het bestuur van SC Feyenoord, openden Giovanni van Bronckhorst en Robin van Persie officieel de nieuwe trainings- en wedstrijdaccommodatie voor Feyenoord Academy en Sportclub Feyenoord. Naast de eerder door IMd ontworpen accommodatie voor de BVO heeft de jeugd van Feyenoord nu ook een topsportonderkomen met hoogwaardige faciliteiten.