woensdag 28 november 2018

VIRTUe is een team van Nederlandse studenten van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e), dat momenteel deelneemt aan de Solar Decathlon Middle East (SDME) 2018 in Dubai, een wedstrijd voor het duurzame huis van de toekomst. De Solar Decathlon Middle East is een geweldige kans om woningbouw te ontwikkelen, waarbij nieuwe technologieën en innovatieve ideeën voorop staan. VIRTUe participeert met het duurzame paviljoen ‘LINQ’.  IMd is ontwerpverantwoordelijk voor de constructieve uitwerking van het concept en heeft de studenten begeleid bij de constructieve onderbouwing.

LINQ een appartementencomplex dat is ontworpen voor gebruik in het hete Dubai. Het bovenste appartement is in Dubai 1-op-1 gebouwd. De demontabele houten dooselementen van I liggers en plaatmateriaal vormen samen met de stalen kern de constructie van de woning. Door deze manier van construeren is het mogelijk om de constructie binnen vier dagen op te bouwen en nog sneller af te breken zonder footprint achter te laten. Het paviljoen is in Nederland gebouwd, vervolgens gedemonteerd en opgebouwd in Dubai. Na afloop van de SDME zal het paviljoen in Nederland opnieuw opgebouwd worden waarmee de demontabelheid wordt bewezen.

IMd was de afgelopen dagen aanwezig in Dubai om het team te ondersteunen en het prachtige resultaat te bekijken. De gebouwen van de teams worden op tien verschillende aspecten beoordeeld, zoals bijvoorbeeld op: architectuur, innovatie en constructie. Voor die onderdelen zijn deelprijzen te behalen, maar er is ook een hoofdprijs te behalen. Woensdag 28 november wordt bekend gemaakt wie de winnaar van de wedstrijd is.

De Solar Decathlon Middle East  is een grote internationale bouwwedstrijd voor universiteiten die om de twee jaar wordt gehouden. De wedstrijd vindt momenteel plaats in Dubai tot en met 28 november 2018.

maart 2017

Woontorens op Grotiusplaats: beeldbepalend en gevarieerd

De Grotiusplaats – een al 25 jaar braakliggend stuk binnenstad – krijgt eindelijk een invulling. Wethouders Joris Wijsmuller en Boudewijn Revis hebben de handen ineen geslagen met ontwikkelaar Provast om een aantrekkelijk nieuw en divers woonmilieu mogelijk te maken aan de stadsentree. IMd is verantwoordelijk voor de hoofddraagconstructie van het project.


Ook Tijdelijke Rechtbank Amsterdam in tv-programma Bouwen aan de Toekomst

Bekijk hier de beelden terug van het tv-programma Bouwen aan de Toekomst. Begin maart besteedde het nieuwe SBS6 programma aandacht aan de Tijdelijke Rechtbank Amsterdam.


Blog: “Gebruik minder primaire grondstoffen”

De verkiezingen staan voor de deur. Alle goede voornemens van politieke partijen voor een beter milieu moeten omarmd worden. Maar welke partij heeft de moed om verder te gaan dan meer schone energie en minder CO2-uitstoot in zijn partijprogramma?


Complexe vijzeloperatie Weena 750 succesvol afgerond

Het voormalige kantoorgebouw aan het Weena 750 in Rotterdam wordt momenteel getransformeerd. Het absolute hoogtepunt van dit proces vond afgelopen dinsdag plaats tijdens het opvijzelen van het 50 meter hoge gebouw. Dit was nodig om de 500.000 kg belasting uit 16 bouwlagen van twee bestaande kolommen op één nieuwe kolom over te dragen. In slechts een halve dag werk is deze complexe operatie met groot succes verlopen.


Paul Korthagen toegetreden tot de directie van IMd Raadgevende Ingenieurs

Op 1 januari jongstleden is ir. Paul Korthagen (1977) toegetreden tot de directie van IMd Raadgevende Ingenieurs. Ook is hij vanaf die datum aandeelhouder geworden. IMd heeft daarmee nu vier directeur-eigenaren.


Primeur voor plukkruidentuin bij IMd

Half maart zal er bij IMd op de Piekstraat de eerste plukkruidentuin op locatie worden gerealiseerd. De tuin komt tot stand in co-productie met Stichting Rotterdamse Munt, waar wij trotse founding partner van zijn. Het initiatief van IMd om stadslandbouw te combineren met kantoorruimte, biedt voordelen als verbetering van het klimaat en het vergroenen van de kantooromgeving.


Optimale integratie van constructief en architectonisch ontwerp bij Holocaust Monument of Names Amsterdam

Momenteel werkt IMd aan het Holocaust Monument of Names in Amsterdam, het eerste gedenkteken met al de namen van de overleden Joden, Roma en Sinti die in de oorlog zijn vermoord. IMd is trots en verheugd hieraan mee te mogen werken. Bijzonder aan dit project is de werkwijze tussen constructeur en architect; een directe integratie van het ontwerp middels het 3D-softwareprogramma Rhinoceros.


Blog: "Goed, beter, best"

Lees hier de nieuwe blog van Paul Korthagen.


Beelden tv-programma Bouwen aan de Toekomst

Bekijk hier de beelden terug van het tv-programma Bouwen aan de Toekomst. Eind februari besteedde het nieuwe SBS6 programma aandacht aan Piekstraat 77 en aan het donorskelet aan de Hoogstraat in Rotterdam. In de tv-uitzending kwamen Pim Peters en Rob Stark aan het woord.