woensdag 28 november 2018

VIRTUe is een team van Nederlandse studenten van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e), dat momenteel deelneemt aan de Solar Decathlon Middle East (SDME) 2018 in Dubai, een wedstrijd voor het duurzame huis van de toekomst. De Solar Decathlon Middle East is een geweldige kans om woningbouw te ontwikkelen, waarbij nieuwe technologieën en innovatieve ideeën voorop staan. VIRTUe participeert met het duurzame paviljoen ‘LINQ’.  IMd is ontwerpverantwoordelijk voor de constructieve uitwerking van het concept en heeft de studenten begeleid bij de constructieve onderbouwing.

LINQ een appartementencomplex dat is ontworpen voor gebruik in het hete Dubai. Het bovenste appartement is in Dubai 1-op-1 gebouwd. De demontabele houten dooselementen van I liggers en plaatmateriaal vormen samen met de stalen kern de constructie van de woning. Door deze manier van construeren is het mogelijk om de constructie binnen vier dagen op te bouwen en nog sneller af te breken zonder footprint achter te laten. Het paviljoen is in Nederland gebouwd, vervolgens gedemonteerd en opgebouwd in Dubai. Na afloop van de SDME zal het paviljoen in Nederland opnieuw opgebouwd worden waarmee de demontabelheid wordt bewezen.

IMd was de afgelopen dagen aanwezig in Dubai om het team te ondersteunen en het prachtige resultaat te bekijken. De gebouwen van de teams worden op tien verschillende aspecten beoordeeld, zoals bijvoorbeeld op: architectuur, innovatie en constructie. Voor die onderdelen zijn deelprijzen te behalen, maar er is ook een hoofdprijs te behalen. Woensdag 28 november wordt bekend gemaakt wie de winnaar van de wedstrijd is.

De Solar Decathlon Middle East  is een grote internationale bouwwedstrijd voor universiteiten die om de twee jaar wordt gehouden. De wedstrijd vindt momenteel plaats in Dubai tot en met 28 november 2018.

juni 2018

Feestelijke boeklancering ‘De kunst van het construeren’

Gisteren, op 28 juni, is bij IMd Raadgevende Ingenieurs ‘De kunst van het construeren’ gelanceerd. In dit boek laten Remko Wiltjer, Pim Peters, Rob Stark en Paul Korthagen – alle vier directeur-eigenaar van IMd – weten dat construeren veel meer is dan alleen een ambacht. De basis leert de constructeur tijdens de studie, de ‘kunst’ in de praktijk. De feestelijke boeklancering vond plaats op het kantoor van IMd in Rotterdam.


Ontwerp publieksingang tijdelijke Tweede Kamer gereed

Voor de tijdelijke locatie van de Tweede Kamer komt een publieksingang om de grote aantallen bezoekers goed en veilig te kunnen ontvangen. Deze entree wordt gemaakt aan de stationszijde van het gebouw aan de Bezuidenhoutseweg 67 in Den Haag, waar de Tweede Kamer vanwege de renovatie van het Binnenhof vanaf medio 2020 tijdelijk gehuisvest wordt. Kamerleden en medewerkers gebruiken de bestaande hoofdingang aan de Bezuidenhoutseweg.


Cadenza wint Gemma Smid Architectuurprijs 2018

Het project Cadenza wint de Gemma Smid Architectuurprijs Zoetermeer 2018. ‘Op deze voorheen doodse plek is een levendig stuk stad ontstaan. Het betreft een groot project, maar de eenheid in het gevelbeeld met een rustige uitstraling is sterk’, volgens de vakjury.


Amstel Tower op feestelijke wijze geopend

Donderdag 21 juni is de Amstel Tower in Amsterdam feestelijk geopend. Genodigden en buurtbewoners kregen de kans om op 100 meter hoogte van het fantastische uitzicht over Amsterdam te genieten. De prestigieuze woon- en hoteltoren van vastgoedontwikkelaar Provast ligt pal naast het Amstelstation en omvat 21.500 m².