maandag 12 april 2021 Lees verder

Artikel Duurzaam Gebouwd: “Richt je in het ontwerp op levensduur en niet op het materiaal alleen”

Kantoren worden geacht 50 jaar mee te gaan en woningen zelfs 75 jaar. In de praktijk worden die leeftijden lang niet altijd gehaald. Dat terwijl je juist met een lange levensduur veel kunt besparen op de milieulast. “In het ontwerp moet veel meer aandacht worden besteed aan toekomstige bestemmingen”, aldus Pim Peters van IMd Raadgevende Ingenieurs. “Door meer te investeren in een adaptief ontwerp, kan de milieu-impact met sprongen omlaag.”

Lees verder

maandag 29 maart 2021 Lees verder

OPINIE: Laat BIM beter aansluiten op de uitvoering

BIM is een fantastisch hulpmiddel, waar we in de bouw een hoop plezier van hebben. Zeker met de ontwikkelingen die we de laatste jaren hebben doorgemaakt. Toch is het BIM-proces lang niet altijd optimaal. Zo streeft de BIM-regisseur vaak een compleet model na, zonder dat hij goed inzicht heeft in wat er in de uitvoering nodig is. Dat kan beter. Door goed na te denken over welke data, door wie en op welk moment in het model moet worden opgenomen, kunnen we BIM in zijn volle potentie benutten.

Lees verder

vrijdag 19 maart 2021 Lees verder

The Muse in Cement: architectonisch en constructief bijzonder

Coverstory in de allernieuwste Cement over de woontoren The Muse in Rotterdam

Lees verder

woensdag 3 februari 2021 Lees verder

Een duurzame en gezonde werkomgeving voor Liander

Netwerkbedrijf Alliander vroeg De Zwarte Hond een toekomstgericht ontwerp te maken voor het nieuwe onderkomen van netbeheerder Liander in het havengebied van Amsterdam Sloterdijk. Het ontwerpteam, dat naast De Zwarte Hond bestaat uit DGMR, Coare Architectuur, IMd Raadgevende Ingenieurs en De Urbanisten, maakte een ontwerp dat niet alleen inzet op flexibiliteit, schaalbaarheid en modulariteit, maar ook opvalt door de gelijke aandacht voor alle onderdelen van het programma.

Lees verder
1 2 3 4 5  ...