In opdracht van Matrix Innovation Center NV is het constructief ontwerp gemaakt voor een kantoor- en laboratoriumfaciliteit op het Science Park te Amsterdam. Het pand, ontworpen door Ector Hoogstad architecten, biedt laboratoriumfaciliteiten voor high tech ondernemingen, met een BVO van ca. 9.500m2, verdeeld over vier bouwlagen. Onderdeel hiervan is een laboratorium met zeer hoge trillingseisen (VC-G) aan de constructie. Dit onderdeel wordt volledig gedilateerd uitgevoerd.

Aangezien het pand meerdere huurders kent en wisseling van huurders in de toekomst denkbaar is, is gekozen voor een gebouwstructuur met een hoge flexibiliteit. Vlakke vloeren met relatief grote overspanningen, ondersteund door dragende gevels en twee inpandige kolommenrijen langs de gangzones. In de kanaalplaatvloeren worden stroken opgenomen met een kleine dikte (80mm, gelijk aan de druklaag op de kanaalplaten), zodat er ruimte ontstaat voor kanalen. Hierdoor werd het mogelijk de gebouwhoogte te reduceren.

In overleg met de architect is gekozen voor een prefab draagstructuur waarbij veel aandacht is besteed aan de detaillering, zodat een verdere afwerking achterwege kan blijven. Ook is in het ontwerp gezocht naar een repeterende elementenindeling om zo het aantal bekistingsmallen, en daarmee de kosten, te beperken.

Fotografie: Bart van Hoek


  • Plaats
  • Amsterdam
  • Architect
  • Ector Hoogstad Architecten
  • Opdrachtgever
  • Matrix Innovation Center NV
  • Opleveringsdatum
  • Maart 2019
  • Omvang
  • 9.500 m2