In het Zeeuwse themapark Waterland Neeltje Jans staat een zeeaquarium dat uniek is in Nederland. In het gebouw nemen de gasten plaats in een theateropstelling. Vanaf deze opstelling hebben de gasten zicht op een groot zeeaquarium.

Het aquarium bestaat uit een betonnen schuine ‘bak’ en een grote ruit. De ruit is ondanks zijn dikte van 10 cm een verzwakking van de betonnen bakconstructie. Daarbij is het bassin bovengronds in plaats van ondergronds aangelegd. Er is dus geen grond beschikbaar om de 300.000 liter water in de tank tegendruk te geven.

IMd heeft dit probleem opgelost door een betonnen randbalk aan de bovenkant van de ruit te maken. Dit geeft de bak de benodigde stijfheid en zorgt dat de constructie niet te veel vervormd. De balk is met drie stalen balken gekoppeld aan de betonwand aan de andere kant. De op trek belaste balken zorgen zo dat de waterdruk gelijkmatig verdeeld is.

  • Plaats
  • Eiland Neeltje Jans
  • Architect
  • Zeelenberg Architectuur
  • Opdrachtgever
  • Waterland Neeltje Jans
  • Opleveringsdatum
  • maart 2007