Met het Depot maakt het museum  Boijmans van Beuningen de internationaal vermaarde kunstcollectie meer zichtbaar.

IMd is hoofdconstructeur van dit opvallend, door architectenbureau MVRDV ontworpen, spiegelende gebouw. De schaal-vorm betekent dat alle krachten uit de naar boven uitlopende constructie, zich op een relatief klein grondvlak concentreren. Complicerende factor daarbij is de hoge vloerbelasting van depotgebouwen.

Zowel de vloeren als de kolommen en de schaalwand zijn uitgevoerd in beton. Een van de aandachtspunten daarbij in de uitwerking is de uitvoering van de schaalwand-constructie.

In Cement is eerder het drieluik ‘Kunstwerk in beton’ verschenen. Het eerste artikel in deze serie gaat over het architectonisch ontwerp van het Depot Boijmans van Beuningen, het tweede artikel over de uitdagingen in het constructief ontwerp en het derde artikel over de robuustheidsanalyse.

Foto's uitvoering: Stieber Fotografie / RHDHV
Foto's (bijna) voltooid gebouw: Ossip van Duivenbode

  • Plaats
  • Rotterdam
  • Architect
  • MVRDV
  • Opdrachtgever
  • Gemeente Rotterdam
  • Overige adviseurs
  • BAM Bouw en Techniek Grote Projecten
    RHDHV
    ABT
  • Opleveringsdatum
  • 2020
  • Omvang
  • ca. 15.000 m2