Een oude lege hal van de monumentale Westergasfabriek is geschikt gemaakt voor een theater door het plaatsen van een aantal constructies. De belangrijkste constructies die in de hal zijn geplaatst, zijn “het Achterhuis” en “het Grid”.

Het Achterhuis bestaat uit een aantal vloeren welke ophangen zijn aan stalen spanten, om zo een grote kolomvrije doorgang op de begane grond mogelijk te maken. Het Grid bestaat uit stalen spanten waaraan theatertechnische voorzieningen, loopbruggen en balkons komen te hangen.

Alle stalen spanten overspannen van bouwmuur naar bouwmuur en liggen op een nieuwe ligger achter een bestaande kraanbaan. Doordat deze kraanbaan vroeger zware belastingen op ieder punt af moest kunnen dragen, zit er veel capaciteit in de bestaande constructie.

Deze capaciteit is in het ontwerp benut door de constructie van de kraanbaan te “hergebruiken”. Gevolg is dat er geen extra palen nodig waren en de bestaande gas- en vloeistofdichte vloer behouden kon blijven. Dit leidde tot minder uitvoeringsproblemen, minder gebruik van materiaal en dus veel lagere kosten.

Klik hier voor het 3D model.

Om dit bestand in 3D te kunnen openen, dient u te beschikken over Adobe Reader 9.

Klik hier voor Adobe Reader 9.

  • Plaats
  • Amsterdam
  • Architect
  • Architectenbureau Koldeweij
  • Opdrachtgever
  • MC (Made in da Shade - Cosmic Theater)
  • Opleveringsdatum
  • februari 2010