De opdracht omvat de transformatie van een bestaand kantoorpand naar een onderwijsgebouw aan het Noordelijk Halfrond te Gouda.

Het gebouw is begin deze eeuw gebouwd en bestaat uit een prefab betonskelet van dragende gevels met kanaalplaatvloeren. De grootste aanpassing betreft het realiseren van een aula. De bestaande verdiepingshoogte van 3,8m is hiervoor niet voldoende. Daartoe wordt er over de gehele breedte van het gebouw een deel van de eerste verdiepingsvloer gesloopt om zo de verdiepingshoogte te verdubbelen. Tegelijkertijd worden er in de derde en vierde verdiepingsvloeren kleinere vides gemaakt met een open trap. Hier dienen de vloeren opgevangen te worden, precies boven de aula.

De kleine vides kunnen relatief eenvoudig worden gemaakt door het aanbrengen van een stalen ligger op stalen kolommen. Deze kolommen worden dan “in het plafond” van de aula, dus onder de tweede verdiepingsvloer, opgevangen door een tweetal vakwerkliggers, welke ter plaatse van de bestaande gevels worden ondersteund door stalen kolommen. Deze kolommen vormen dan tegelijkertijd de steun voor de gevels. De afmetingen van het spant zijn zodanig gekozen dat deze door een bestaande raamsparing naar binnen getakeld kunnen worden.

  • Plaats
  • Gouda
  • Architect
  • RoosRos Architecten
  • Opdrachtgever
  • Hoornbeeck College
  • Opleveringsdatum
  • 2020