Het gevangenisgebouw aan de Havenstraat in Amsterdam uit eind 19e eeuw wordt getransformeerd naar een schoolgebouw. Het gebouw is vierlaags en bestaat uit verschillende vleugels. In de vleugels bevinden zich aan beide gevels de oorspronkelijke cellen. Het binnengebied bestaat uit galerijen op stalen consoles en vides.

In het gebouw worden onder andere de volgende constructieve ingrepen uitgevoerd:

- De vides worden op de verdiepingen deels dichtgelegd met lichte vloeren.

- In een groot aantal celwanden worden doorbraken gemaakt.

- Op de tweede verdieping van het voorgebouw wordt een theater gerealiseerd voorzien van een tribune.

Naast de transformatie wordt nieuwbouw gerealiseerd. Aan drie vleugels van het gevangenisgebouw wordt een aanbouw gemaakt. De constructie wordt uitgevoerd in een staalconstructie met kanaalplaten en geïntegreerde liggers. Op de bovenste verdieping zijn extra kolommen toegepast in combinatie met stalen dakplaten om hoogte te winnen, zodat een goede bouwkundige aansluiting te maken is met het bestaande gebouw.

Daarnaast komen twee losstaande gebouwen, het sporthalgebouw en gebouw Vaartstraat. Beide gebouwen worden opgebouwd uit een staalconstructie in combinatie met kanaalplaten. De stalen liggers worden geïntegreerd uitgevoerd. De sporthal bevind zich op de eerste verdieping met daaronder lokalen/kantoren. Het dak van de sporthal wordt uitgevoerd met stalen dakplaten en wordt voorzien van een “licht” groendak.

 Visual: atelier PRO architekten

  • Plaats
  • Amsterdam
  • Architect
  • atelier PRO architekten/ Van Hoogevest Architecten
  • Opdrachtgever
  • British School Amsterdam
  • Opleveringsdatum
  • 2021
  • Omvang
  • ca. 14.000 m2