Het complex van de Van Gendthallen dateert uit het eind van de 19e eeuw en beslaat een oppervlakte van maar liefst 13.300 m2. Het interieur laat zich nog altijd kenmerken door de ritmiek en repetitie van  kolossale kolomconstructies, lange zichtlijnen en de lichtinval door de lange lichtstraten in het dak. Deze elementen vormen een essentieel onderdeel van de beleving van het rijksmonument. Ook de prominente dwars-as die de hallen onderling verbindt is een belangrijk ingrediënt van de industriële werkplaats. In het nieuwe programma is het koesteren en versterken van deze ruimtelijke beleving een fundamenteel uitgangspunt.

IMd gaat voor het constructief ontwerp van de herbestemming zoveel mogelijk uit van de capaciteit van de bestaande constructie (funderingen, de kraanbanen en daken). Door de functionele indeling van het gebouw daarop af te stemmen is er sprake van optimaal hergebruik.

Website Van Gendthallen

  • Plaats
  • Amsterdam
  • Architect
  • Braaksma & Roos Architektenbureau
  • Opdrachtgever
  • Van Gendthallen B.V.
  • Overige adviseurs
  • Peak Development, Ingenieursburo Linssen, Nelissen ingenieursbureau
  • Omvang
  • 13.300 m2