Door IMd zijn ontwerpberekeningen gemaakt voor diverse constructies van de nieuwe verlichting in de Grote Marktstraat in Den Haag. Deze nieuwe verlichting, die bestaat uit een groot aantal verticale verlichtingselementen en een viertal kroonluchters met een diameter van circa 20 meter, maakt deel uit van een prijsvraag voor een geheel nieuwe openbare inrichting van de Grote Marktstraat.

Nadat het ontwerpproces in het slob was geraakt en de uitwerking van het prijsvraagontwerp (met zogenaamde tensegrity structuren) door de gemeente en de welstand was afgekeurd, is IMd gevraagd om met andere ontwerpidee├źn te komen, met als doel de verlichtingsconstructies aan de omliggende gebouwen op te hangen. In eerste instantie werden de kroonluchters zowel met kabels naar boven opgehangen en naar benden afgespannen. Om de hoeveelheid kabels en bevestigingspunten aan de omliggende gebouwen zoveel mogelijk te beperken is naderhand in onderling overleg besloten om de kroonluchters alleen vrij op te laten hangen.

Om inzicht te verkrijgen in deze bijzondere vrijhangende constructies zijn naast het gebruik van onze rekensoftware ook constructieve maquettes gemaakt.

Zo konden proefondervindelijk de optimale kabelconfiguraties worden bepaald, die vervolgens met onze 3D rekensoftware verder zijn uitgewerkt.

Met behulp van de berekeningen kon ook een inschatting worden gemaakt voor de minimaal benodigde massa onderin de kroonluchter ten behoeve van de stabiliteit.

  • Plaats
  • Den Haag
  • Architect
  • du Croq en Van Zutphen architects
  • Opdrachtgever
  • Dienst StadsBeheer Gemeente Den Haag