In Delft wordt het nieuwe onderzoekscentrum van TNO Mec ontwikkeld. IMd heeft het ontwerp gemaakt voor de hoofddraagconstructie van dit laboratorium- en onderzoeksgebouw. Het gebouw bevat een onderzoekruimte van ongeveer 1.200 m2 en een laboratoriumgebouw van 3 bouwlagen. 

De opbouw van de constructie bestaat uit een staalskelet met kanaalplaatvloeren voor de verdiepingsvloeren. De stabiliteit wordt verzorgd door enkele strategisch geplaatste windverbanden. In de middendoorsnede van het gebouw bevinden zich de verkeersroutes. Door de constructie van deze vloeren aan het dak op te hangen, is deze ruimte grotendeels kolomvrij uitgevoerd.

Bijzonder aan het project zijn de kleine gevelkolommen. Deze kolommen dragen de verdiepingsvloeren en het dak. Ondanks de hoge verdiepingshoogte zijn dit slanke kolommen die in het beeld wegvallen in het glazen gevelconcept. Ook de gevelkolommen die vanwege het atrium over een langere ongesteunde lengte overspannen worden in dezelfde profilering toegepast.

De flexibiliteit is erg belangrijk in het ontwerp van dit gebouw. IMd heeft een belangrijke bijdrage hieraan kunnen leveren door samen met diverse partijen een plattegrond te ontwerpen waarbij de ruimten vrij in zijn te delen. Ook de hoge verdiepingshoogte van bruto 4,5m draagt hieraan bij. Door de stabiliteitselementen zo slank mogelijk uit te voeren, kunnen de plattegronden zo veel mogelijk benut worden voor het laboratorium.

  • Plaats
  • Delft
  • Architect
  • Group A
  • Opdrachtgever
  • Stone 22
  • Omvang
  • 3.400 m2