De nieuwe Willem de Zwijger school in Hendrik Ido Ambacht (wijk Kruiswiel) bestaat naast klaslokalen uit een speelhal en een kantoordeel. Het op bouwkosten aangestuurde constructief ontwerp is optimaal geïntegreerd in het bouwkundig plan en het installatieconcept. De draagstructuur ter plaatse van de schoollokalen en kantoren bestaat uit een kolom-ligger-structuur.

Gezien de rechthoekige plattegronden is gekozen voor kanaalplaatvloer opgelegd op stalen geïntegreerde liggers. De installaties kunnen met dit vloertype vrij onder de vloer gemonteerd worden. Het installatieontwerp is hiermee flexibel in te delen.

De kolommen staan hart op hart 4,20 meter en zijn geïntegreerd in de bouwkundige wanden. Door te kiezen voor een relatief korte onderlinge afstand kunnen de stalen liggers die de vloer opvangen zeer licht worden uitgevoerd. Dit leidt tot een kostenefficiënt ontwerp.

Tussen de kolom-ligger structuur worden lichte invulwanden toegepast die in de toekomst gemakkelijk verwijderd kunnen worden zodat grotere lokalen gecreëerd kunnen worden.

De speelhal is een hoge ruimte zonder verdiepingen opgebouwd uit houten gelamineerde spanten. De klaslokalen zijn middels een verbindingsbrug verbonden met het kantoordeel. Deze brug is deels opgehangen aan de houten spanten. Het stramien van 4,2 meter is vanuit de klaslokalen doorgezet in de speelhal.

  • Plaats
  • Hendrik Ido Ambacht
  • Architect
  • MIR Architecten
  • Opdrachtgever
  • Gemeente Hendrik Ido Ambacht
  • Omvang
  • 2.725 m2