header image

Amstel Tower op feestelijke wijze geopend

Vrijdag 22 juni 2018

Donderdag 21 juni is de Amstel Tower in Amsterdam feestelijk geopend. Genodigden en buurtbewoners kregen de kans om op 100 meter hoogte van het fantastische uitzicht over Amsterdam te genieten. De prestigieuze woon- en hoteltoren van vastgoedontwikkelaar Provast ligt pal naast het Amstelstation en omvat 21.500 m².

De constructie van de woontoren bestaat uit heldere en logische draaglijnen die doorlopen tot de fundering. In twee richtingen verzorgen de aanwezige betonwanden de stabiliteit. Deze wanden worden in de onderbouw langer, en daarmee worden de krachten goed verspreid over de fundering. Hierdoor was het mogelijk om de dikte van de wanden te beperken. Op het oog een simpele betonconstructie, waarachter een uitgekiend constructief ontwerp schuilgaat.

Uitdaging bij het ontwerp van het palenplan was dat de bodem in dit deel van de hoofdstad nog minder draagkrachtig is dan elders. De tweede zandlaag is nauwelijks aanwezig. Het draagvermogen van palen in deze laag is daardoor heel beperkt, waardoor veel palen nodig zouden zijn. Er is daarom onderzocht of het mogelijk was te funderen in de derde zandlaag die pas 46 m onder maaiveld begint. Uiteindelijk is gekozen voor prefab-betonpalen. Die zijn echter niet in lengten groter dan 38 m te produceren. Daarom is gekozen voor een systeem met gekoppelde palen.

Het ontwerp van architectenbureau Powerhouse Company is de hoogste woontoren binnen de ring en is gebouwd door JP van Eesteren. IMd Raadgevende Ingenieurs is verantwoordelijk voor de hoofddraagconstructie. Amstel Tower bevat 192 huurappartementen, een 186 kamers tellend Meininger Hotel, een Q-park garage met 171 plaatsen en twee horeca-units Op de garage is door de gemeente Amsterdam een nieuw busstation gecreëerd. Het investeringsvolume van het project bedraagt circa 70 miljoen euro.

De slanke 100 meter hoge Amstel Tower verrijkt de skyline van het kantorencluster rondom de Rembrandttoren en creëert een aangename ontmoetingsplek op maaiveldniveau. Met deze eyecatcher wordt de omgeving van het Amstelstation herkenbaar als dynamisch stedelijk gebied, met respect voor het monumentale stationsgebouw. Amstel Tower vormt het startpunt van de kwaliteitsverbetering rondom het Amstelstation.

Foto oplevering: egbertdeboer.com

Overige foto’s

Overige berichten