header image

Amsterdamse middenhuur met New Yorkse allure

Donderdag 29 juni 2023

Amstelkwartier Blok 8A bereikte recent het hoogste punt. Met slechts 20,5 meter en zes verdiepingen denk je dan niet snel aan New York. Maar met wat fantasie, of noem het Amsterdamse bluf, kun je het gebouw vergelijken met het Flatiron Building in New York, dat eind mei voor 161 miljoen dollar geveild was. Belangrijker voor de stad en Nederland is de komst van 55 middenhuurwoningen. Daarmee worden de hobbels in de stroeve woningmarkt tenminste weer een beetje gladgestreken.

Vervorming volgt berekening

Amstelkwartier Blok 8A is een architectonisch ontwerp van Van Egmond Architecten en wordt gebouwd door Bot Bouw. Vanaf het VO adviseert en ontwerpt IMd Raadgevende Ingenieurs mee om de constructie zo slim en logisch mogelijk te maken. Door de wigvorm (strijkijzervorm) waaieren de woningscheidende wanden uit elkaar, waardoor ze niet in evenwicht op elkaar kunnen afsteunen via het dek boven de parkeergarage. “In de constructie heeft dat gevolgen voor de vervormingen,” legt projectleider Tana Bakal uit. “Het beheersen daarvan was best wel even spannend, maar het uiteindelijke resultaat komt overeen met onze berekeningen.”

Afgeronde punt

De afgeronde punt van het gebouw doet denken aan het Flatiron Building. De beganegrondvloer in deze punt is commerciële ruimte. Daarboven bevinden zich vijf lagen met appartementen. De in het werk gestorte betonvloeren zijn volledig uitkragend op één punt (kolom) en de dragende buitengevels, zodat de commerciële ruimte zo vrij mogelijk indeelbaar is.

Optimale parkeercapaciteit

Omwille van een optimale parkeercapaciteit en positionering van de rijbanen, was het de wens om zo min mogelijk constructie te houden in de parkeerkelder. Tana Bakal: “Bijna alle liftschachten stoppen daarom op het dek op de begane grond, evenals een groot deel van de dragende betonwanden. Via betonnen liggers worden de krachten van de zes daarboven gelegen bouwlagen naar kolommen en de dragende kelderwand afgedragen. De daktuin zorgt voor extra gewicht. Vanaf het begin van het ontwerp hebben we actief meegedacht in het slim reduceren van gewicht en het daarmee haalbaar en betaalbaar maken van het project.”

Amstelkwartier Blok 8A is een duurzame en energieneutrale ontwikkeling van NL-development. De oplevering van de 55 middenhuurwoningen met New Yorkse allure staat eind 2023 gepland.

Meer over Amstelkwartier Blok 8A lees je op de projectpagina.

Overige foto’s

Overige berichten