header image

Bouw nieuw hoofdkantoor Fokker stap dichterbij

Donderdag 6 februari 2014

De gemeenteraad van Papendrecht is onlangs akkoord gegaan met de bouw van het nieuwe, internationale hoofdkantoor van Fokker in de gemeente. IMd ontwierp de constructie van het opvallende complex van de hand van AGS Architects International (AAI).

De constructie van het 6500 vierkante meter grote gebouw bestaat uit een staalskelet en kanaalplaatvloeren. Een betonnen kern verzorgt de stabiliteit en draagt de krachten uit de ophangconstructie van de bovenbouw af. Voor die bovenbouw is in verband met de krachtswerking en de slankheid gekozen voor een staalplaatbetonvloer. Maar met deze keuze is het ook mogelijk geworden om de bovenbouw volledig stempelvrij te kunnen opbouwen.

De eenvoudige constructie opzet van het gebouw maakt niet alleen de kolomvrije ruimte in de onderbouw financieel mogelijk, maar ook de opvangconstructie in de bovenbouw. Door deze op de bovenste verdieping te integreren in de technische ruimten en de indeling iets aan te passen, sloot het architectonisch ontwerp van de architect goed aan op de wensen van Fokker.

Voor al het staal zal een hoge staalkwaliteit worden gebruikt om zo de hoeveelheid primaire grondstoffen zoveel mogelijk te minimaliseren. Naar verwachting begint de bouw in 2015, de ingebruikname is in 2018.

Overige foto’s

Overige berichten