header image

Bouwdeel D(emontabel)

Vrijdag 27 maart 2020

Bouwdeel D van het voormalig Techniekmuseum is snel gebouwd….en ook snel weer af te breken. En dat is precies de bedoeling van dit circulaire kantoorgebouw. Het gebouw en de constructie zijn zo ontworpen dat het geheel demontabel is en de verschillende elementen (eventueel los van elkaar) opnieuw gebruikt kunnen worden.

Opperste eenvoud waren in zowel het bouwkundig – als het constructief ontwerp een belangrijk uitgangspunt. Het gebouw bestaat uit een rationeel geoptimaliseerd bouwpakket met een stalen, geprefabriceerde en buitengewoon ranke hoofddraagconstructie. De constructieve vloeren en het dak zijn van lichtgewicht houten Laminated Veneer Lumber (LVL)-elementen die eveneens geprefabriceerd zijn.

De complete draagstructuur van staalskelet en houten vloeren stond in slechts drie weken. En omdat alle verbindingen zijn gebout, zijn het skelet en de vloeren gemakkelijk uit elkaar te halen en ergens ander op te bouwen. Demontabel dus, en daarmee duurzaam, goedkoop en circulair.

Fotografie: Lucas van der Wee (cepezed)

Extra:
Op dinsdag 26 mei om 14 uur organiseert Bouwen met Staal in samenwerking met IMd en Cepezed een webinar over Bouwdeel D(emontabel), een bijzonder circulair kantoorpand.

Info & aanmelden: website Bouwen met Staal
Live uitzending: Youtubekanaal Bouwen met Staal

Overige berichten