header image

Cadenza wint Gemma Smid Architectuurprijs 2018

Maandag 4 juni 2018

Het project Cadenza wint de Gemma Smid Architectuurprijs Zoetermeer 2018. ‘Op deze voorheen doodse plek is een levendig stuk stad ontstaan. Het betreft een groot project, maar de eenheid in het gevelbeeld met een rustige uitstraling is sterk’, volgens de vakjury.

Het nieuwe complex Cadenza omvat woningen, winkels, parkeren en een expeditiehof. Door de inbreng van IMd is gekozen om boven het expeditieknooppunt van het bestaande winkelcentrum te werken met verdiepingshoge stalen vakwerken en kanaalplaatvloeren. Hiermee zijn grote kolomvrije overspanningen eenvoudig en snel gerealiseerd, met minimale impact op het functioneren van de bevoorrading. Voor de horeca en supermarkt boven de parkeergarage is voor een vlakke plaatvloer met gewichtsbesparing gekozen. Hierdoor kon de benodigde constructiehoogte aanzienlijk worden beperkt en daarmee de totale gebouwhoogte gereduceerd. De jury noemt Cadenza ‘een aanwinst voor de binnenstad van Zoetermeer’.

De prijs werd dit jaar voor de zevende keer uitgereikt tijdens de Dag van de Architectuur, op 2 juni 2018. De prijs is genoemd naar oud-wethouder wonen Gemma Smid-Marsman, vanwege haar inzet voor de architectuur in Zoetermeer. De architectuurprijs is voor een ontwerp met aansprekende architectonische kwaliteit, dat in de afgelopen twee jaar is gerealiseerd. Vijf gebouwen waren genomineerd.

Cadenza is gerealiseerd in opdracht van Synchroon (i.s.m. Era Contour). IMd werkte als hoofdconstructeur samen met architectenbureau OZ en DunnetCraven.

Foto’s oplevering: Alex Berendsen

Overige foto’s

Overige berichten