header image

Constructief ontwerp maakt optimaal ruimtegebruik in parkeergarage mogelijk

Dinsdag 25 juni 2019

Het centrum van Alphen aan den Rijn krijgt met het cBA-gebouw een nieuw multifunctioneel gebouw waarin openbare stadsbibliotheek, stadsarchief, fietsenstalling en parkeergarage onder één dak worden geplaatst. De nieuwe bovengrondse parkeergarage sluit aan op het oude parkeerdek van het bestaande winkelcentrum dat er pal naast ligt. Het constructief ontwerp is erop gericht om een stapeling van functies met grote vloeroverspanningen voor kolomvrij parkeren mogelijk te maken. Het gehele gebouw is als een prefab-constructie ontworpen.

In het centrum van Alphen aan den Rijn wordt flink geïnvesteerd in de herontwikkeling van de binnenstad. Dit gebied ondergaat een forse transformatie waarbij verschillende bestaande gebouwen plaatsmaken voor nieuwe woningen, winkels en voorzieningen om het centrum aantrekkelijk te maken. Het bestaande winkelcentrum dat pal naast het cBA-gebouw staat, is in deze herontwikkeling meegenomen. Zo wordt het parkeerdek van het bestaande winkelcentrum gekoppeld aan het nieuwe cBA-gebouw. Op de onderste twee verdiepingen van het combigebouw zullen de bibliotheek, de fietsenstalling en de balie van het stadsarchief worden ondergebracht. De bovenste drie lagen zijn gereserveerd voor de parkeergarage.

In het nieuwe complex van ruim 13.000 vierkante meter zijn kanaalplaatvloeren met een overspanning van 16 meter toegepast. De nieuwe parkeergarage is toegankelijk via het dak van de oude parkeergarage. In het parkeergedeelte van het nieuwe gebouw zit een forse hellingbaan om naar en van het parkeerdek te kunnen rijden van het bestaande winkelcentrum. Bezoekers aan het winkelcentrum kunnen zowel de bibliotheek als het winkelcentrum vanaf het parkeerdek bereiken.

IMd heeft de hoofddraagconstructie ontworpen en is vanaf het schetsontwerp betrokken geweest bij dit project. Daarbij is het stapelen van de twee functies, waarbij optimaal gebruik is gemaakt van de ruimte, binnen het gebouw een belangrijk aandachtspunt geweest. Voor de parkeergarage op de bovenste lagen is gebruik gemaakt van een splitlevelconstructie met parkeren op de hellingbanen. Door de grote vloeroverspanning van 16 meter, waarbij gebruik wordt gemaakt van kanaalplaatvloeren, wordt kolomvrije parkeren mogelijk gemaakt. Naast besparing van ruimte, resulteert dit ook in parkeergemak. IMd heeft naast het ontwerp van de hoofddraagconstructie ook intensief samengewerkt met aannemer De Vries en Verburg om de werkvolgorde te bepalen waardoor de stabiliteit van de constructie tijdens de uitvoering gegarandeerd is.  

Voor de transparantie in de bibliotheek worden hoge vides in de verdiepingen van de onderbouw gemaakt. Deze vides hebben spectaculaire, grillige vloerranden die op maat zijn gemaakt en aan de kanaalplaatvloeren zijn gestort.

Het nieuwe multifunctionele cBA gebouw in Alphen aan den Rijn opent haar deuren eind 2019.

Architectenbureau Common Affairs is sinds 2011 betrokken bij de stedenbouwkundige aanpak van Alphen aan den Rijn en stuurt als supervisor architecten van verschillende architectenbureaus aan.

Foto’s: de Vries en Verburg

Visual: Common Affairs

Overige foto’s

Overige berichten