header image

Daklozenopvang in recordtijd gebouwd

Maandag 6 februari 2012

Op 25 januari was in Rotterdam officieel de oplevering van ‘Nieuw Havenzicht’. Voor de bouw van deze opvang voor dak- en thuislozen was slechts tien maanden beschikbaar. Dat het gebouw inderdaad precies op tijd klaar was – en nét voor de vorstperiode – kwam onder meer door de snel te bouwen constructie.

‘Nieuw’ Havenzicht is in de plaats gekomen van ‘oud’ Havenzicht, dat op dezelfde locatie aan de Willem Ruyslaan stond. Die voorganger voldeed niet meer aan zowel de bouwkundige als brandveiligheidseisen. De bouw van de opvolger mocht maximaal tien maanden duren. En aangezien de bouwtijd sterk wordt beïnvloed door de constructie, ontwikkelde IMd een heel ‘snelle’.

De constructie bestaat volledig uit prefab-elementen. Zo’n structuur is veel sneller te bouwen dan bijvoorbeeld een in het werk gestorte variant. De vloeren overspannen van gevel naar gevel. De flexibiliteit die daarvan het gevolg is, maakt dat later ook andere indelingen eenvoudig mogelijk zijn. Om diezelfde reden zijn de stabiliteitsvoorzieningen beperkt tot de trappenhuizen en de zijgevels.

De opvang telt drie verdiepingen, in totaal zo’n 2500 vierkante meter, en biedt plaats aan onder meer 30 nachtopvangplaatsen, 21 verpleegbedden en 17 woonplaatsen voor zogenoemde passanten en dak- en thuislozen. Ook zijn er ruimtes voor recreatie en verzorging, een keuken, kantoren en spreekkamers. De buitenruimte, een loggia, is 35 vierkante meter.

‘Nieuw Havenzicht’ is ontwikkeld door Stichting Havensteder en Centrum voor Dienstverlening. Stichting Havensteder is de opdrachtgever voor IMd. Het gebouw is ontworpen door Weeda Architecten en gebouwd door Giesbers-Rotterdam.

Overige foto’s

Overige berichten