header image

Dordrecht verbouwt energiecentrale tot ‘cultuurfabriek’

Maandag 12 januari 2009

De gemeente Dordrecht wil een voormalige elektriciteitscentrale ombouwen tot dé broedplaats van creatieve en culturele activiteiten. In dit Energiehuis komen onder meer voorzieningen voor theater, dans en muziek. Onlangs is begonnen met de uitwerking van het schetsontwerp. De constructie van het bijna 100 jaar oude complex speelt daarin een grote rol.

Jonkman en Klinkhamer Architecten heeft een ontwerp gemaakt dat rekening houdt met het industriële, ruimtelijke karakter van het bestaande gebouw. Wie straks een voorstelling in het nieuwe cultuurcentrum (11.000 m2) bijwoont, waant zich nog altijd in de voormalige elektriciteitscentrale.   

Tegelijkertijd moet het centrum voldoen aan alle voorschriften die gelden voor moderne theaters en poppodia. De eisen ten aanzien van comfort en geluidsisolatie zijn dan ook hoog; de verschillende gebruikers van het Energiehuis mogen onder geen beding hinder van elkaar hebben.

In het constructief ontwerp van IMd Raadgevende Ingenieurs staat de combinatie tussen bestaand en nieuw centraal. Zo onderzoekt het bureau nu welke delen van de oude constructie kunnen worden gehandhaafd, en welke beter vervangen kunnen worden. "Die afwegingen zijn van grote invloed op de uiteindelijke kosten", zegt ir. Remko Wiltjer.

"Bij dit soort herbestemmingsprojecten moet je altijd oppassen dat hergebruik ook economisch is. Natuurlijk kijken we daarbij ook naar duurzaamheid. Soms is het beter om delen te slopen en nieuwe te bouwen, dan te proberen om ze met veel kunst en vliegwerk nieuw leven in te blazen," aldus Wiltjer.

Het nieuwe Energiehuis zal onder meer worden gebruikt door Bibelot, Stichting ToBe en Popcentrale. Ook komen er verscheidene horeca-voorzieningen. De bouw start naar verwachting in september 2010.

Overige berichten