header image

Draagconstructie ondersteunt uitdagend Experience & Innovation Center Bolidt

Woensdag 31 mei 2017

De nieuwbouw van het Experience & Innovation Center van Bolidt is van start gegaan. Aan de kade van rivier de Noord komt een eigentijds belevings- en innovatiecentrum, waar bezoekers straks de unieke mogelijkheden van kunststof kunnen zien en ervaren. Het gebouw is ontworpen door het architectenconsortium Lüchinger Architects, RoosRos Architecten en Kossmann.dejong.

Het Experience & Innovation Center heeft een aantal constructieve bijzonderheden. Grote kolomvrije ruimten zijn gerealiseerd met een snel bouwsysteem. Door IMd is vanaf het begin actief geadviseerd om de hoofddraagconstructie economisch in het bouwkundig ontwerp te integreren. Door een heldere structuur in de plattegrond is een overzichtelijke staalconstructie ontworpen, die bijdraagt aan de vormentaal van het ontwerp. Mede door een economisch bouwsysteem is het mogelijk geworden de innovatieve wens van Bolidt te realiseren.

In de centrale hal is een overspanning van ca. 16 meter gerealiseerd, waarbij een graadstructuur door middel van gekruisde liggers deze overspanning overbrugd. Door de liggers in het zicht te laten, wordt een industriële uitstraling in de exporuimte nagestreefd. Door grote glazen schuifdeuren aan deze dakconstructie op te hangen, wordt de exporuimte toegankelijk gemaakt voor het exposeren van grote (kunst)werken. Ter plaatse van het laad- en losgedeelte wordt een uitkraging in twee richtingen gerealiseerd middels vakwerkliggers. Bij de beeldbepalende luifel en het dak van de Experience ruimte, is samen met Lüchinger Architects gezocht naar een optimale integratie tussen beeld en draagconstructie.

De nieuwbouw van Bolidt gaat gelijk op met de ontwikkelingen van het kadegebied. Deze ontwikkelingen worden tezamen AREA78 genoemd. De officiële opening van het Experience & Innovation Center volgt naar verwachting in het najaar van 2018. Wil je de ontwikkelingen van AREA78 volgen, kijk dan op de website: www.area78.info.

Overige berichten