header image

Drie projecten IMd genomineerd voor Nationale Staalprijs

Donderdag 1 september 2022

Drie projecten van IMd Raadgevende Ingenieurs zijn genomineerd voor de Nationale Staalprijs: Het Platform in Utrecht, BioPartner 5 in Leiden en het Nationaal Holocaust Namenmonument in Amsterdam. Een onafhankelijke jury maakt de winnaars bekend tijdens de Staalbouwdag op 4 oktober.

Het wordt in oktober weer spannend in de staalbouwwereld: wie worden de winnaars van de Nationale Staalprijs? Deze prestigieuze prijs wordt iedere twee jaar toegekend aan de meest bijzondere en innovatieve projecten die geheel of gedeeltelijk zijn uitgevoerd in staal. Er zijn vijf categorieën: Utiliteitsbouw, Industriebouw, Woningbouw, Infrastructuur en Karakteristieke stalen bouwdelen. Voor het beste project op het gebied van duurzaamheid is er daarnaast de Nationale Duurzaamheidsprijs Staal.

Voor deze editie zijn er 126 projecten ingediend. Zestien daarvan sprongen er volgens de jury in positieve zin uit en ontvingen een nominatie. Bij drie van die projecten was IMd betrokken als constructieadviseur. De nominatie voor het project BioPartner 5 voor de Duurzaamheidsprijs is voor IMd extra speciaal: wint het bureau die prijs, dan zou dat voor de derde keer op rij zijn. Alleen al uit de nominatie blijkt de waardering voor de manier waarop IMd zich onderscheidt op het gebied van duurzaamheid.

Slimme tafelconstructie Het Platform Utrecht
Het Platform, het project waarvoor IMd samen met architect VenhoevenCS is genomineerd in de categorie Woningbouw, staat direct naast station Utrecht Centraal. Het complex telt 201 betaalbare huurwoningen en is ontworpen als een MicroCity, een nagenoeg zelfvoorzienend concept dat wonen combineert met werken en een mix van andere aanvullende voorzieningen. Op een kleine ‘postzegel’ van slechts 170 m2 is een slimme staalconstructie ontworpen, die in deze omvang uniek is voor een woongebouw. In de onderbouw is een lichtgewicht tafelconstructie geïntegreerd met verdiepingshoge vakwerken die de bovenliggende constructie dragen. De spanten vervangen een 1,5 m dikke betonnen tafel die oorspronkelijke was bedacht. Tussen de spanten zijn staalbetonliggers en staalplaatbetonvloeren toegepast. Al met al heeft dit geleid tot de helft minder staal en beton, een gunstigere kolomstelling in het bus- en tramplatform en een minimale fundering. En daarmee tot een bijzonder functioneel en financieel optimaal gebouw.

Donorskelet voor BioPartner 5
De prestigieuze Nationale Duurzaamheidsprijs Staal zou dit jaar zo maar voor de derde keer op rij naar IMd kunnen gaan, dit keer samen met Popma ter Steege Architecten. BioPartner 5 is een laboratorium- en ontmoetingsgebouw op het Leiden Bio Science Park. Het is de eerste grootschalige toepassing van het door IMd zelf ontwikkelde donorskeletprincipe: twee derde van de staalconstructie (165.000 kilogram) bestaat uit hergebruikt constructiestaal, geoogst uit een nabij gelegen laboratoriumgebouw. De constructie is bovendien zodanig ontworpen dat deze eenvoudig is te demonteren aan het einde van de levensduur. Dit is mogelijk dankzij onder meer boutverbindingen en een slimme detaillering voor de oplegging van de kanaalplaatvloeren. Zo is een dubbel-duurzaam project gerealiseerd, het eerste in Nederland opgeleverde ‘Paris Proof’ gebouw.

Uitgekiende detaillering voor Nationaal Holocaust Namenmonument
Het vermaarde Nationaal Holocaust Namenmonument in Amsterdam is genomineerd in de categorie Karakteristieke stalen bouwdelen. Op de kenmerkende constructie van 102.000 bakstenen zweeft een spiegelende staalconstructie, die integraal onderdeel is van het bijzondere ontwerp van architect Daniel Libeskind. De staalconstructie bestaat uit vier volumes van spiegelend roestvast staal, met een verlopende constructiehoogte van 4 meter hoog tot scherpe punten. Deze volumes vormen samen het Hebreeuwse woord Lezeger: “In herinnering aan”. De parametrisch geoptimaliseerde constructie bestaat uit 32 ‘liggers’ op roestvaststalen kolommen, die zich op de snijpunten met de onderliggende betonwanden bevinden. Door een uitgekiende detaillering van de oplegging konden marginale afwijkingen in hoogte en positie van de stalen bovenbouw worden gecorrigeerd tijdens het samenstellen van de segmenten.

Op 4 oktober, tijdens de Staalbouwdag in het AFAS Theater in Leusden, worden de uiteindelijke winnaars bekendgemaakt. Voor de staalbouwwereld een belangrijk moment, en zeker ook voor IMd. Het bureau weet maar al te goed wat het winnen van een prijs betekent. Het zou wederom een beloning zijn voor de creativiteit en deskundigheid van het Rotterdamse bureau.

Overige foto’s

Overige berichten