header image

Eén uniek gebouw voor twee Rotterdamse scholen

Donderdag 1 september 2022

Samen met cepezed gaat IMd Raadgevende Ingenieurs een bijzonder onderwijsgebouw ontwerpen in Rotterdam, dat voorgezet en hoger onderwijs zal huisvesten. In opdracht van Hogeschool Rotterdam, Stichting BOOR en gemeente Rotterdam komt aan de Laan op Zuid een omgevings- en gebruiksvriendelijk gebouw. Locatie, routing, uitstraling, duurzaamheid en de unieke plaatsing van beide scholen binnen het gebouw zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. In de zomer van 2026 moet het gebouw klaar zijn.

 

Groen en (dag)licht
Het nieuwe gebouw verbindt straks de Laan op Zuid met het nabijgelegen (toekomstige) park aan de Rijnhaven middels een centrale doorgang. De vergroende daken en loggia’s benadrukken deze as. Het gebouw is compact en trapsgewijs -rekening houdend met invallend zonlicht - ontworpen. In het hart van het gebouw -het atrium- valt veel daglicht binnen.

Een gebouw, twee scholen
Het gebouw zal twee verschillende onderwijstypes huisvesten. In plaats van het gebouw strak te splitsen, is ervoor gekozen om synergie te stimuleren. De hogeschool en de middelbare school zijn boven elkaar geplaatst, met in het midden een gedeeld daglichtrijk atrium. Ook zijn er ontmoetingsruimtes en mogelijkheden voor gedeelde faciliteiten.
Het centraal gelegen, getrapte atrium is open, verbindend en heel ruimtelijk opgezet. Het daglicht dat diep in het atrium valt en de lange zichtlijnen tussen de verdiepingen en de onderwijsdomeinen, dragen bij aan een goede oriëntatie en een prettig verblijf.
Om ervoor te zorgen dat beide instellingen hun identiteit behouden, krijgen zij een eigen ingang en eigen herkenbare looproutes. De Hogeschool Rotterdam streeft naar een open karakter, terwijl de Stichting BOOR geborgenheid belangrijk vindt. Beide zijn mogelijk in dit ontwerp. 

Duurzaam gebouw(d)
De opdrachtgevers krijgen een zichtbaar duurzaam gebouw. In het oog springen de houten gevels en het vele groen in de dubbelhoge ruimtes. De groene daken bieden een fijne plek voor het schoolplein van de middelbare school. Ook worden de daken gebruikt voor waterretentie en duurzame energieopwekking middels zonnepanelen.
Minimaal materiaalgebruik draagt sterk bij aan het duurzaamheidsconcept. Zo is de zichtbare constructie zorgvuldig gedetailleerd en behoeft geen verdere afwerking. Deze besparing, de flexibele opzet met grote vloervelden, het gebruik van biobased materialen plus de milieuvriendelijke wijze van prefabricage maken het gebouw in de kern evenzeer duurzaam als toekomstbestendig.

Constructief concept
Zoals bij veel van onze onderwijsprojecten heeft IMd Raadgevende Ingenieurs hier een constructie ontworpen met veel open ruimten waardoor er een grote make van flexibiliteit ontstaat. Dit hebben wij weten te realiseren door de verticale draaglijnen boven elkaar te positioneren en voor de stabiliteit gebruik te maken van de verticale transportwegen, zoals trappen/liften.

Visitekaartje
Het gebouw verbindt dus op allerlei niveaus: de stedenbouwkundige inpassing en de synergie tussen de verschillende onderwijsinstellingen. Ook verbindt het de duurzame ambities van de opdrachtgevers. Dit bij elkaar opgeteld, plus de natuurinclusieve uitstraling van het gebouw maken de onderwijslocatie Laan op Zuid hét nieuwe visitekaartje van Rotterdam.

Partners
Dit project is een samenwerking van: cepezed (architect), cepezedinterieur, Studio RAP (parametrisch ontwerp), IMd Raadgevende Ingenieurs (constructies), Galjema Technisch Adviesbureau (installaties), LBP|SIGHT (bouwfysica), BoschSlabbers (landschapsontwerp) en Ingenieursbureau Multical (bouwkostencalculatie).

Overige foto’s

Overige berichten