IMd Raadgevende Ingenieurs is als eerste constructeur toegetreden tot de Dutch Green Building Council (DGBC). Tot nu was constructief ontwerpen als specialisme niet binnen de duurzaamheidsorganisatie vertegenwoordigd. “Terwijl juist de constructie veel gewicht in de schaal legt”, zegt ir. Pim Peters, directeur van IMd. “Als participant van de DGBC kunnen we die boodschap nu nog beter voor het voetlicht brengen.”
IMd presenteerde dit jaar de vijf belangrijkste criteria voor Duurzaam Construeren in het artikel ‘Wat iedereen zou moeten weten over Duurzaam Construeren’. Informatie geven blijft nodig, zegt Peters: “Ontwerpers en bouwers kennen vaak niet de mogelijkheden van de constructie. Alleen betonkernactivering en puingranulaat zijn onvoldoende. Het rigoureus verminderen van materiaalgebruik is bijvoorbeeld veel belangrijker.”
Juist vorige week lanceerde de DGBC het internationale duurzaamheidskeurmerk BREEAM-NL Nieuwbouw, een beoordeling die veel verder gaat dan alleen het energieverbruik. Ook grondstof- en materiaalgebruik worden beoordeeld. Een goede zaak, vindt Peters: “In de beoordelingen tot nu toe was een zware betonconstructie met puingranulaat duurzamer dan een veel lichtere constructie. Terwijl het in werkelijkheid juist andersom is.”
BREEAM-NL Nieuwbouw is volgens Peters een van de redenen voor IMd om zich aan te sluiten bij de council. “In de korte tijd dat de DGBC bestaat, hebben ze flink aan de weg getimmerd. Dit soort initiatieven staat of valt met snelheid en daadkracht. En wat dat betreft is de council heel goed bezig. Voor ons is het lidmaatschap een manier om onze boodschap met meer kracht onder de aandacht te brengen.”
De Dutch Green Building Council is twee jaar geleden opgericht om in Nederland aan de slag te gaan met het thema Duurzaamheid in de bouwwereld. Het initiatief kwam uit het bedrijfsleven zelf. De oorspronkelijke vijf ‘Founding Partners’ hebben inmiddels gezelschap gekregen van meer dan 180 andere ‘participanten’. De DGBC is onder meer lid van de World Green Building Council.