header image

Energiehuis genomineerd voor ‘Beste Gebouw van het Jaar

Donderdag 24 april 2014

Cultuurcentrum Energiehuis in Dordrecht, een ontwerp van architectenbureau TenBrasWestinga, is een van de zeven genomineerden voor de prestigieuze titel ‘Beste Gebouw van het Jaar’. De jury koos de zeven uit maar liefst 250 inzendingen. IMd ontwierp de constructie van de transformatie van de voormalige energiecentrale tot culturele hotspot. Stemmen kan nog tot 4 mei aanstaande. De winnaar wordt 20 mei bekend gemaakt.

Het Energiehuis is als enige genomineerd in de categorie Leefbaarheid & Sociale Cohesie. Volgens de jury bruist het overweldigende, industriële pand van de energie, met onder meer muziek, theater, kunst en dans. De theater- en popzalen zijn direct onder de dakspanten van de honderd jaar oude centrale geplaatst. Het publiek ervaart zo heel indringend de schoonheid van bijna een eeuw ingenieurskunst. Uiteraard voldoet het complex tegelijkertijd aan de hoogste comfort- en geluidseisen.

Volgens ir. Remko Wiltjer van IMd ligt succes bij hergebruik niet aan hoeveel geld je meebrengt, maar aan de creativiteit die je aan de dag legt in het slim gebruiken van de technische en ruimtelijke mogelijkheden: “In het Energiehuis hebben we bijvoorbeeld de zwaardere functies dáár geplaatst waar de bestaande fundering eenvoudig en goedkoop versterkt kon worden. Andere, lichtere functies zijn juist boven de oude houten paalfundering geplaatst. Dat was mede bepalend voor de haalbaarheid van het project.”

Stemmen op Het Energiehuis kan via www.gebouwvanhetjaar.nl.

Overige foto’s

Overige berichten