header image

EYE Collectiecentrum Amsterdam officieel geopend

Maandag 19 september 2016

Het EYE Collectiecentrum in Amsterdam is 16 september 2016 officieel geopend. De opening werd verricht door Jet Bussemaker, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. IMd Raadgevende Ingenieurs is verantwoordelijk voor de hoofddraagconstructie.

In het nieuwe Collectiecentrum bevinden zich drie werkterreinen samen onder één dak: conservering, restauratie en onderzoek. EYE Collectiecentrum is tegelijkertijd een expertisecentrum waar een internationaal publiek van wetenschappers, filmmakers en studenten de collecties kan raadplegen.

Het 4-laagse gebouw is met zijn glazen pui ontworpen als open en uitnodigend. Op de begane grond kan men terecht om films te kijken, research te doen en de overige collecties te raadplegen. De archiefruimten zijn ontworpen volgens de archiefwet. Hierbij heeft IMd door middel van een vloerenstudie gezocht naar een optimale constructie. Een belangrijke randvoorwaarde hierbij was de hoge veranderlijke vloerbelasting en de toelaatbare vervormingen horende bij een archieffunctie. Door de juiste keuze van een vloersysteem en een goede afstemming van de kolomposities, is de optimale constructie verkregen.

WAD Archief Depots B.V. is opdrachtgever en founding partner van het EYE Collectiecentrum. Het ontwerp is van architectenbureau cepezed.

Overige foto’s

Overige berichten