header image

Geslaagde constructieve uitdaging van kenmerkende knik The Muse Rotterdam

Donderdag 21 februari 2019

The Muse aan de Wijnhaven 69 in Rotterdam is in volle uitvoering. Het bijzondere karakter van The Muse is vooral te danken aan de vorm van het gebouw met haar kenmerkende knik. De afgelopen maanden is deze knik gerealiseerd; een bijzondere constructieve uitdaging. IMd is verantwoordelijk voor de hoofddraagconstructie van het project.

The Muse wordt een woontoren met 94 appartementen. In de onderbouw zijn diverse functies aanwezig zoals commercieel, parkeren en bergingen/woningen. Elk van deze functies vraagt een andere structuur van de draaglijn. Zo is in de commerciële ruimte een grote kolomvrije ruimte gevraagd, bij de parkeergarage rijbanen. De diverse openingen zijn zodanig op elkaar afgestemd dat de mogelijkheden binnen hetzelfde bouwsysteem tot een maximale functionele vrijheid zijn opgerekt, maar toch een efficiënte krachtsafdracht gerealiseerd kan worden.

De knik in de toren bevindt zich boven de plint. Om het project haalbaar te maken is de constructie zodanig ontworpen dat in deze knik de verticale draaglijnen doorlopen tot in de fundering. Dit is gedaan door twee dicht bij elkaar geplaatste kolommen op te nemen onder de punt van de knik en voor de schuine uitgebouwde vloervelden een combinatie te zoeken van breedplaten en schuine stalen kolommen, ingepast in de tunnelgietbouw structuur. Samen met de grote variatie in appartementen is dit een bijzondere structuur geworden met unieke appartementen.

Het hoogste punt zal worden bereikt in de eerste helft van 2019. The Muse wordt gerealiseerd in opdracht van Wilma Wonen. IMd werkt als hoofdconstructeur samen met Barcode Architects en bouwer Smit’s Bouwbedrijf.

Overige foto’s

Overige berichten