header image

Goed gestapelde mix aan hoogstedelijk programma

Maandag 4 september 2023

Op de locatie Coulissen West in het Stationskwartier van Breda wordt gebouwd aan 5TRACKS. Dit project bestaat uit 40.000 m2 aan hoogstedelijk gemixt programma verdeeld over drie gebouwen: Platform A, B en C. De gebouwen hebben een hoogte van circa 32 meter en zijn met elkaar verbonden door een park. De naam van het plan refereert aan de mix van vijf programma’s: work, accommodation, eat & meet, park en services. Het vroegtijdig maken van slimme constructieve beslissingen – in dit geval logisch stapelen van de programma’s – bleek essentieel voor de haalbaarheid.

 

5TRACKS

Het prijswinnende architectonisch ontwerp van 5TRACKS is van Shift Architecture Urbanism samen met Powerhouse Company. Opdrachtgever is het consortium 5TRACKS, bestaande uit Synchroon en J.P. van Eesteren. Laatsgenoemde is ook verantwoordelijk voor de realisatie. IMd Raadgevende Ingenieurs ontwierp en berekende de efficiënte constructie.

 

Opeenstapeling

Tijdens het ontwerp van de constructie is veel aandacht besteed aan de geringe afstand tot het spoor, het reduceren van materiaalgebruik vanuit duurzaamheidsoogpunt en het bepalen van de meest effectieve stramienmaten, zodat er zo min mogelijk kostbare overgangsconstructies nodig waren voor de opeenstapeling. Het grid van 8,10 x 8,10 m2 is vanwege de driehoekige plattegrond van de onderste bouwlagen van de drie bouwblokken gedraaid. Platform A huisvest een hotel. Platformen B en C zijn constructief gezien complexer. Onder het maaiveld is hier de parkeerkelder gesitueerd, op de begane grond bevinden zich de commerciële ruimtes en daarbovenop de kantoorlagen. Op de bovenste L-vormige bouwlagen zijn vanaf de vierde verdieping 168 hoogwaardige huurappartementen gesitueerd met een geweldig uitzicht over de binnenstad van Breda.

 

Opbouw van de betonconstructie

De constructie bestaat grotendeels uit in het werk gestort beton. De kolommenstructuur in de onderste lagen zorgt voor vrij indeelbare ruimtes. De beganegrondvloer boven de parkeergarage bestaat uit geïsoleerde kanaalplaatvloeren met een druklaag. Deze oplossing was voordelig in prijs, zorgde voor een snelle bouwtijd en is eenvoudig toe te passen in combinatie met funderingsbalken.

De kantoren zijn opgebouwd uit strokenvloeren en kolommen, zodat de benodigde constructiehoogte minimaal en de flexibiliteit van de indeling juist maximaal is. Bovendien is het nadien kunnen aanbrengen van sparingen en het opvangen van geconcentreerde lasten met deze oplossing eenvoudig te realiseren; een groot voordeel voor een kantoorfunctie.

De constructie van de woonlagen bestaat uit een skelet van breedplaatvloeren en wanden. De wanden doen dienst als wandligger en dragen direct af op de onderliggende kolommenstructuur van de kantoren en de parkeerlaag. Naast constructief zijn de wanden, waarin de leidingen zijn ingestort, ook bouwkundig. Ze scheiden de woningen en zorgen voor een goede geluidsisolatie. De bovenste woonlagen hebben een constructie van dragende wanden en kolommen en daarmee een meer flexibele plattegrondindeling.

 

Daktuin

Op de eerste verdieping aan de spoorzijde komt een grote daktuin. Het substraat zorgt voor extra belasting. De vloer, het dek van de parkeerlaag, bestaat uit kanaalplaten van 400 mm dikte met een druklaag. Deze zijn los gehouden van de vloer van de kantoren, zodat het dek in een latere bouwfase kon worden aangebracht en het niet zou leiden tot horizontale krachten op het bouwblok in geval het dek zou bezwijken bij brand.

Op 3 september 2021 is de bouw van 5TRACKS gestart. Het hoogste punt werd bereikt op 4 april. De oplevering staat gepland in het vierde kwartaal van 2023.

Bekijk hier de projectpagina van 5TRACKS.

 

Projectpartners

Opdrachtgever: Consortium 5TRACKS (Synchroon en J.P. van Eesteren, beide een dochteronderneming van TBI)
Architectuur: Shift Architecture Urbanism en Powerhouse Company
Constructief ontwerp: IMd Raadgevende Ingenieurs
Uitvoering: J.P. van Eesteren
Landschapsarchitectuur: CULD
BVO: 40.000 m2

Foto’s: Fotograaf Jim Janssens voor J.P. van Eesteren
Visualisaties: Powerhouse Company

Overige foto’s

Overige berichten