header image

Hoogste punt Depot Museum Boijmans van Beuningen, Rotterdam

Dinsdag 3 september 2019

De bouw van het Depot Boijmans van Beuningen beleefde vandaag een bijzondere mijlpaal: het hoogste punt is bereikt!  Naast Bas Kurvers (wethouder Rotterdam), Sjarel Ex (directeur Museum Boijmans Van Beuningen), Winy Maas (Architect MVRDV) en Roel Vollebregt (directeur BAM vierden  de  genodigden  dit bijzondere moment.  IMd kreeg de uitdaging om de constructie te ontwerpen van  dit nieuwe icoon aan de Rotterdamse skyline. Met het bereiken van het hoogste punt is  het eerste publiek toegankelijke kunstdepot ter wereld  weer een stap verder in zijn realisatie.

Het Depot Boijmans Van Beuningen is in alle opzichten een bijzonder ‘kunstwerk’, want een gebouw kun je het eigenlijk niet noemen. Het is een icoon dat naast het bewaren van de waardevolle stukken uit de kunstwereld, deze stukken ook toegankelijk maakt voor het publiek. Op het eerste gezicht lijkt dit zes verdiepingen tellend gebouw constructief gezien geen complexe opgave. Niets is minder waar omdat het hier gaat om het stapelen van zes zwaarbelaste opslagdepots met een gewenste vloerlast van 1250 kg/m2, met op de zesde verdieping een openbaar daklandschap voorzien van volwaardige bomen. In combinatie met een footprint van 40 m diameter en een uitkragende bovenste verdieping met een diameter van 60 m, treden er dus zeer hoge belastingen op, vergelijkbaar met hoogbouw.

Voor opdrachtgever en architect was het een grote opgave om het ontwerp van en het gebruik binnen vast te leggen. Voor IMd als constructeur was het een uitdaging om daarbij een rationele en dienstbare constructie te ontwerpen. De uitvoering van de schaalwand-constructie met bijbehorende krachtsafdracht en vervormingen, de hoge vloerbelasting en het optimaliseren van kolomposities zijn voorbeelden waarvoor alle opties moesten worden onderzocht en alternatieven worden aangedragen om het meest optimale integrale resultaat te behalen. 

Feiten & Cijfers
39,5 m hoogste punt
6 verdiepingen
1.664 spiegelpanelen
248 m diepste punt: warmte-koudeopslag
Ø 60 m & Ø 40 m diameter
15.000 m2 BVO vloeroppervlak
320.000 kg staal
9.250 m3 beton
276 funderingspalen
4 liften
6 trappen
151.000 kunstobjecten

De ingebruikname van het Depot staat gepland voor halverwege 2021. 

Drieluik in Cement
Een serie van drie artikelen is over het Depot gepubliceerd in het vakblad Cement, juni 2019. Het eerste artikel gaat over het architectonisch ontwerp, het tweede over het constructief ontwerp en het derde over de robuustheidsanalyse. Download hier de artikelen: https://imdbv.nl/Publicaties
 
Volg de bouw live!

Benieuwd naar de stand van zaken na het bereiken van dit hoogste punt? Hier zijn de vorderingen van de bouw dagelijks te volgen: https://bekijkhet.nu/cams-zh.html#rotterdam

Overige foto’s

Overige berichten