header image

Houten optopping De Nieuwe Post Arnhem

Dinsdag 26 maart 2024

Het voormalige postkantoor naast het station van Arnhem wordt gerenoveerd en uitgebreid naar een nieuw Rijkskantoor. Het voormalige gemeentelijke monument gaat onderdak bieden aan de Belastingdienst, het Rijksvastgoedbedrijf en de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). De bestaande laagbouw wordt opgetopt met een houtconstructie van vijf extra bouwlagen.

Onder leiding van Heijmans won team De Nieuwe Post de tender. Het integrale ontwerpteam bestaat uit Heijmans, Kraaijvanger, Karres en Brands, IMd Raadgevende Ingenieurs, DGMR en DWA.

 

Monumentale waarde

Het bestaande pand voldoet niet meer aan de hedendaagse (duurzaamheids)eisen. Bij de renovatie en uitbreiding staat niet alleen het gebouw, maar ook de belevingswaarde en gebruikswaarde van de omgeving centraal. Ook gaat aandacht uit naar een duurzame en gezonde bedrijfsvoering, met thema’s als energieneutraliteit, circulariteit en gezondheid. Dit alles met respect voor de monumentale waarde van het oude postkantoor.

 

Adaptieve constructie

Vanuit een toekomstbestendig, adaptief gebouw en gebouwconstructie als vertrekpunt is gekeken naar hoe het gebouw zich in de loop van de tijd zal ontwikkelen. De bestaande laagbouw is uitgebreid met een optopping van maar liefst vijf bouwlagen. Deze bijzondere prestatie is mede tot stand gekomen dankzij een goed doordacht constructief ontwerp en de toepassing van lichtgewichte constructiematerialen in hout.

 

Demontabele houten optopping

De houten optopping is volledig demontabel ontworpen. 70% van de toegepaste materialen voor de uitbreiding zijn geoogste donormaterialen uit het bestaande gebouw of uit de sloop van andere gebouwen. 90% procent van de uitbreiding kan in de toekomt hoogwaardig worden hergebruikt of gerecycled.

 

Het DO van De Nieuwe Post Arnhem is inmiddels gereed. Met de ontwikkeling krijgt Arnhem een nieuw duurzaam icoon midden in een aantrekkelijke, groene omgeving.

 

Visualisatie: Plotvis

Overige foto’s

Overige berichten