
De Tornado en de rol van IMd: Tickets verkrijgbaar voor de opening van Fenix
Nieuw museum vanaf 16 mei open voor publiek
Het voormalige postkantoor naast het station van Arnhem wordt gerenoveerd en uitgebreid naar een nieuw Rijkskantoor. Het voormalige gemeentelijke monument gaat onderdak bieden aan de Belastingdienst, het Rijksvastgoedbedrijf en de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). De bestaande laagbouw wordt opgetopt met een houtconstructie van vijf extra bouwlagen.
Onder leiding van Heijmans won team De Nieuwe Post de tender. Het integrale ontwerpteam bestaat uit Heijmans, Kraaijvanger, Karres en Brands, IMd Raadgevende Ingenieurs, DGMR en DWA.
Het bestaande pand voldoet niet meer aan de hedendaagse (duurzaamheids)eisen. Bij de renovatie en uitbreiding staat niet alleen het gebouw, maar ook de belevingswaarde en gebruikswaarde van de omgeving centraal. Ook gaat aandacht uit naar een duurzame en gezonde bedrijfsvoering, met thema’s als energieneutraliteit, circulariteit en gezondheid. Dit alles met respect voor de monumentale waarde van het oude postkantoor.
Vanuit een toekomstbestendig, adaptief gebouw en gebouwconstructie als vertrekpunt is gekeken naar hoe het gebouw zich in de loop van de tijd zal ontwikkelen. De bestaande laagbouw is uitgebreid met een optopping van maar liefst vijf bouwlagen. Deze bijzondere prestatie is mede tot stand gekomen dankzij een goed doordacht constructief ontwerp en de toepassing van lichtgewichte constructiematerialen in hout.
De houten optopping is volledig demontabel ontworpen. 70% van de toegepaste materialen voor de uitbreiding zijn geoogste donormaterialen uit het bestaande gebouw of uit de sloop van andere gebouwen. 90% procent van de uitbreiding kan in de toekomt hoogwaardig worden hergebruikt of gerecycled.
Het DO van De Nieuwe Post Arnhem is inmiddels gereed. Met de ontwikkeling krijgt Arnhem een nieuw duurzaam icoon midden in een aantrekkelijke, groene omgeving.
Visualisatie: Plotvis
Nieuw museum vanaf 16 mei open voor publiek
Een goed onderkomen bieden aan de grote stoom asielzoekers is een belangrijke maatschappelijke uitdaging. Er is nu een bouwconcept ontwikkeld waarmee eenvoudig een tijdelijk thuis kan worden gecreëerd: Mobaco-a.
Sinds 1 juli 2024 zijn eigenaren van grote, publiek toegankelijke gebouwen wettelijk verplicht een periodieke keuring van de constructieve veiligheid uit te voeren volgens de NTA 8790. Maar wat houdt deze NTA nou precies in? Voor welk type gebouwen geldt deze verplichting? Op welke manier en door welke partij moet de periodieke beoordeling uitgevoerd worden? Vóór wanneer en hoe vaak? Tijdens de informatiebijeenkomst op donderdag 6 maart beantwoorden we al deze vragen én meer!