header image

IMd in race voor innovatieprijs De Vernufteling

Maandag 16 februari 2015

IMd is finalist van De Vernufteling, dé innovatieprijs van de Nederlandse ingenieurswereld. Een door IMd ontwikkelde oplossing bespaart zo’n 30 miljoen euro bij de noodzakelijke versteviging van naoorlogse galerijflats (VIDEO). Vanaf 18 februari kan het publiek op de negen finalisten stemmen via www.dagvandeingenieur.nl. Een maand later wordt de winnaar bekendgemaakt.

In 2011 stortte in Leeuwarden de galerij van een flatgebouw naar beneden. Slachtoffers waren er niet, maar de schok was groot. Al snel bleek het probleem namelijk bij vele honderden naoorlogse flats in Nederland voor te komen. Een jaar later riep het Ministerie van Binnenlandse Zaken gebouweigenaren dan ook dringend op de veiligheid van hun galerijen te laten onderzoeken.

Inmiddels komt de aanpak op gang. Soms wordt er extra wapening in een nieuwe druklaag aangebracht, of ingeboorde koolstofwapening. Ook worden stalen steunconstructies geplaatst. Allemaal effectief maar ook allemaal heel duur, gemiddeld zo’n 500 euro per vierkante meter. Dat moet simpeler én goedkoper kunnen, vond IMd.

Uit eigen onderzoek bleek dat de lijnbelasting op de rand van de galerij vaak maatgevend is. En dan vooral ter plaatse van de overgang van de ene naar de andere galerijplaat. Uitgebreide berekeningen lieten zien dat als de platen onderling worden gekoppeld, ze wél veilig zijn. Een eenvoudig stalen stripje is daarvoor voldoende. De kosten: geen 500, maar slechts zo’n 40 euro per vierkante meter.

Voor naar schatting 200 tot 300 flats in Nederland biedt de staalstrip uitkomst; een besparing van 24 tot 36 miljoen euro. Inmiddels zijn de eerste flats in Rotterdam en Capelle a/d IJssel met de strips uitgerust. Op korte termijn worden nog 17 flatgebouwen in de Rotterdamse regio op vergelijkbare wijze aangepakt.

De Vernufteling wordt ieder jaar uitgereikt aan het advies- of ingenieursbureau met het meest vindingrijke project. Doorslaggevend is of het project vernuft uitstraalt en economisch en maatschappelijk van belang is. De bekendmaking van de winnaar is tijdens de Dag van de Ingenieur, dit jaar op 18 maart.

Stemmen voor de Publieksverkiezing kan hier
Doe mee, stem op IMd...

Overige foto’s

Overige berichten