header image

IMd ontwerpt constructie van Slavernij Monument in Rotterdam

Woensdag 14 augustus 2013

Dit jaar is het 150 jaar geleden dat Nederland de slavernij afschafte. Ter gelegenheid daarvan is op 16 juni in aanwezigheid van minister Plasterk en loco-burgemeester Karakus in het Rotterdamse Lloydkwartier een slavernijmonument onthuld. De stalen sculptuur is ontworpen door Alex da Silva. IMd adviseerde in opdracht van lasbedrijf Petit 3D Techniek over de stabiliteit en de draagkracht.

Alex da Silva heeft het kunstwerk vormgegeven als een overgang van ‘industrieel staal’ naar ‘cultureel staal’. Het is gemaakt van verschillende soorten staal en stelt een schip voor dat de vormen van een muzieksleutel heeft, met daarop dansende figuren. Die hybride vorm toont de overgang tussen twee tijdperken, aldus de kunstenaar.

Hoewel het ‘slechts’ om een kunstwerk gaat, zijn er wel degelijk constructieve aspecten die bekeken moesten worden. Dat waren er in dit geval vooral twee: stabiliteit en draagkracht van de grond. Uiteraard moet het monument ook bij zware stormen blijven staan, en de grond eronder moet voldoende draagkracht hebben om het gewicht van de stalen constructie te dragen.

IMd heeft daarnaast met de bouwers van het kunstwerk, onder wie lasser Vincent Petit, gekeken hoe de constructie het best geplaatst kon worden en welke voorzieningen nodig waren om de dansende figuren te monteren. Zo is het kunstwerk grotendeels in de werkplaats gebouwd en per schip naar de locatie vervoerd. Voor de aansluiting op de fundering is een slim aansluitdetail ontwikkeld.

Overige foto’s

Overige berichten