header image

IMd ontwerpt mooiste spaghettibrug

Vrijdag 29 april 2011

IMd heeft tijdens de jaarlijkse Spaghetti Bruggenbouwwedstrijd aan de TU Delft de Prof. Wagemans-prijs voor mooiste ontwerp gewonnen. Behalve elegant was de brug ook zeer sterk; slechts één brug was sterker, die van ingenieursbureau Lievense. ‘De Lijm is Rond’ kwam als beste studententeam uit de bus.

De opdracht van de studievereniging van de faculteit Civiele Techniek was zoals gebruikelijk om met een brug van uitsluitend spaghetti één meter te overspannen. Het slechts 840 gram wegende IMd-ontwerp kon in totaal 34,6 kilogram dragen, oftewel 41 keer het eigen gewicht. Lievense scoorde bijna 68 keer, het studententeam haalde een factor 43.

Extra moeilijkheid dit jaar was de voorwaarde dat alle bruggen een excentrische belasting op moesten kunnen nemen. IMd verwerkte deze eis door de twee hoofdspanten in ongelijke hoogte uit te voeren. De belasting werd door middel van twee vormvaste driehoeken, zogenaamde ‘triangels’, naar de hoofdspanten afgedragen.

Excentriciteit zorgt in theorie voor wringing. Daarom waren de spanten op verhouding van stijfheid ontworpen, zodat de doorbuiging van beide spanten gelijk bleef en wringing werd uitgesloten. Dit duidelijk van de concurrentie afwijkende ontwerp viel onder meer door deze slimme, eenvoudige oplossing het meest in de smaak bij de jury.

Overige foto’s

Overige berichten