header image

IMd ontwikkelt oplossing demontabel bouwen (met VIDEO)

Woensdag 30 maart 2016

IMd heeft een oplossing ontwikkeld voor het droog koppelen van standaard, prefab vloerelementen. Demontabel, circulair bouwen komt dankzij ‘de knoop’ weer een stap dichterbij. Op dit moment wordt de innovatie toegepast bij de bouw van een tijdelijke rechtbank in Amsterdam.

De knoop is oorspronkelijk ontwikkeld in het kader van het donor-skelet, een IMd-innovatie om betonnen kolommen, wanden en vloeren opnieuw te kunnen gebruiken als het gebouw waarin ze zijn toegepast, wordt gesloopt. Oftewel hergebruik op bouwelement-niveau. Dat de knoop ook prima werkt bij nieuwe elementen, zoals kanaalplaatvloeren, laat de bouw van de tijdelijke rechtbank in Amsterdam zien. Demontabel bouwen kan zo ook met van oorsprong niet-demontabele onderdelen.

Bij de rechtbank worden twee veelgebruikte bouwelementen gekoppeld, namelijk kanaalplaatvloeren en stalen liggers. In de kanaalplaatvloer zijn op de bouwplaats DEMU-ankers bevestigd. Dat zou overigens ook in de fabriek kunnen. Aan de liggers worden, ook in de fabriek, boutgaten en verstelbare drukpunten aangebracht. Op de bouwplaats worden de onderdelen door middel van een boutverbinding eenvoudig aan elkaar gekoppeld.

Het grote voordeel is dat dankzij de knoop de constructie gemakkelijk kan worden gedemonteerd, om vervolgens elders weer even gemakkelijk op te bouwen. Het resultaat is hergebruik in optima forma en een heel positieve ontwikkeling met oog op de levensduur van de draagconstructie.In directe bouwkosten is de knoop niet goedkoper dan traditionele oplossingen – wellicht zelfs iets duurder – maar door de veel langere levensduur wordt de kleine meerprijs dubbel en dwars terugverdiend.

VIDEO

https://www.youtube.com/watch?v=xsRF2Ooq2po

Overige foto’s

Overige berichten