header image

IMd Raadgevende Ingenieurs wint samen met cepezed tender Politie Eenheidsbureau Den Haag

Dinsdag 14 mei 2019

IMd Raadgevende Ingenieurs heeft samen met cepezed en cepezedinterieur, Buro Sant en Co en Ingenieursbureau Multical de ontwerpaanbesteding voor het nieuwe Eenheidsbureau van de Politie Den Haag gewonnen.

Prominent zichtbaar vanaf de Utrechtsebaan wordt het ruim 55.000 m² grote gebouw gerealiseerd aan de rand van het voormalige bedrijvengebied de Binckhorst. Het ontwerp sluit nauw aan bij zowel het bestaande stedelijk karakter daar als de actuele ontwikkelingen gericht op gemengd wonen, werken en recreëren in een industriële sfeer. Het gebouw wordt alzijdig, krijgt een hoge mate van transparantie en zoekt expliciet aansluiting bij bestaande bouwhoogtes, straatprofielen en zichtlijnen. 

Het nieuwe Eenheidsbureau gaat plaats bieden aan politieafdelingen die nu nog zijn verspreid over meerdere locaties, waaronder het huidige hoofdbureau van de politie-eenheid Den Haag, nu gevestigd aan de Burgemeester Patijnlaan. Met veel fysieke en visuele verbindingen is de nieuwbouw mede sterk gericht op interdisciplinaire samenwerking. In het ontwerpvoorstel is het complexe programma grofweg verdeeld over drie gestapelde gebouwsecties: een plint met open karakter en grondgebonden functies, een middendeel met parkeren en een bovendeel met alle vergader-, kantoor- en samenwerkfuncties. 

De bovenbouw met hoogteaccent bestaat uit een flexibel indeelbare structuur met vijf beuken. Daartussen bevinden zich atria en patio’s die net als de ‘canyon’ veel daglicht binnenlaten en daarnaast fungeren als ontmoetingsplek. IMd Raadgevende Ingenieurs heeft vroeg in het proces gestuurd op een heldere draagstructuur van het ontwerp. Dit biedt goede mogelijkheden de inpassing van alle werkprocessen tijdens het ontwerptraject verder te optimaliseren.

De impressies tonen het winnend schetsontwerp uit de selectiefase en worden tijdens het ontwerptraject verder uitgewerkt.

Renders: architectenbureau cepezed

Overige foto’s

Overige berichten