header image

IMd wint selectie VDMA terrein Eindhoven samen met Being Development en OMA

Dinsdag 26 november 2019

Gemeente Eindhoven heeft afgelopen vrijdag aangekondigd dat IMd Raadgevende Ingenieurs samen met Being Development en architectenbureau OMA de tender voor het Van der Meulen-Ansems-terrein (VDMA) in Eindhoven heeft gewonnen. Onder het motto ‘Join The Stage’ zal het gebied transformeren tot een levendige stedelijke hub met woningen, kantoren en openbare ruimte – een podium voor iedereen. De herontwikkeling van maar liefst 75.000 m2 in hartje binnenstad zal de nodige constructieve uitdagingen bieden aan IMd.

Het ontwerp van het plan kwam tot stand onder leiding van architectenbureau OMA samen met diederendirrix, FABRICations, DELVA Landscape Architecture/ Urbanism en ontwerperscollectief NUL ZES. Het plan geeft invulling aan een duurzaam en inclusief programma voor wonen, werken en inspireren, waarbij het creëren van balans in diversificatie een belangrijk uitgangspunt is. Vijf nieuwe, duurzame gebouwen gaan de dialoog aan met vier bestaande waardevolle gebouwen van de Zusterflat, Luciferfabriek (representatief voor de vroege geschiedenis van de lichtstad Eindhoven), Garage aan de Vestdijk en de chauffeurswoning aan de Raiffeisenstraat. Zo ontstaat op stedelijk niveau een complementaire mix tussen klein, middelgrote en grote gebouwen. Het plan vormt de perfecte overgang tussen de binnenstad, stationsomgeving en omliggende woonwijken.

Het VDMA terrein vormt de katalysator van de verborgen potentie van Eindhoven. Het gevarieerde woonprogramma met meer dan 500 woningen bestaat uit een combinatie van sociale en middeldure huurwoningen, vrijesectorwoningen en woningen voor een woongenootschap. De woningen worden gegroepeerd rondom een uniek Brabants Stadsbos, een natuurlijk hart dat ruim een derde van het terrein bestrijkt. Daarnaast biedt het plan beleving en inspiratie met o.a. een publiek podium, een kunst- en designmuseum, Bank 15 (voormalige The Hub), Mooie Boules, en Circulaire Lobby en mogelijk het Expat Center. Een publieke looproute brengt inwoners, bezoekers en gebruikers met elkaar en met de gebouwen, het bos en de Eindhovense Laag in verbinding. Hiermee draagt het volop bij aan de dynamiek van het terrein.

De constructieve uitdaging in dit plan ligt voor IMd vooral op het gebied van hergebruik. De bestaande Zusterflat, Garage en Luciferfabriek zullen zoveel mogelijk worden hergebruikt en deel gaan uitmaken van de nieuwe ontwikkeling. Waar nodig zal er ook gerestaureerd worden. Daarnaast wordt er diverse nieuwe laagbouw ontwikkeld en komen er 2 torens van circa 100 m bovenop de bestaande bouw. Het VDMA terrein is een binnenstedelijke locatie met stapeling van verschillende functies die daardoor ook de nodige constructieve uitdagingen biedt.

Naast IMd bestaat het team dat werkte aan de standkoming van dit plan uit: Being Development, Timeless Investments, architectenbureaus OMA, DiederenDirrix en FABRICations, NUL ZES, DELVA Architecture/Urbansim, DGMR, Techniplan Adviseurs, Rebel, Fakton en De Meeuw/VDL.

IMd Raadgevende Ingenieurs werkt naast VDMA tevens aan de BunkerToren in Eindhoven aan de Kennedylaan.

Beelden: Being Development / OMA

Overige berichten