header image

In memoriam: ir. Daan Molenbroek (1924-2016)

Maandag 11 juli 2016

Afgelopen week is de Rotterdamse constructeur ir. Daan Molenbroek – de ‘m’ in IMd en oprichter van ons bureau – op 92-jarig leeftijd overleden.

Na zijn afstuderen als civiel ingenieur aan de Technische Hogeschool Delft werkte Daan kort in Amsterdam. In 1960 begon hij zijn eigen bureau: Ingenieursbureau Molenbroek. Eerste standplaats was zijn woonhuis in Rotterdam-Kralingen. Al snel groeide en bloeide zijn praktijk. Een van de vele werken in die periode was het koepelgebouw van het Dolfinarium in Harderwijk. Ook was hij in de beginjaren constructeur van veel gebouwen die zijn vader, architect in Rotterdam-Noord, ontwierp.

Voor Douwe Egberts deed Daan zeer uiteenlopende projecten, maar hij werkte ook aan de Tweede Van Brienenoordbrug. Zo legde hij de basis voor wat nog altijd kenmerkend is voor de IMd-opdrachtportefeuille – van groot tot klein, van complex tot eenvoudig.

Lang voordat het gemeengoed werd, maakte Daan zich zorgen om het milieu. Nadat zijn auto was gestolen besloot hij voortaan om met het openbaar vervoer of de fiets naar klanten te gaan. Eigenhandig en met overtuiging bouwde hij duurzaamheid in het IMd-dna.

Hij was een ingenieur in hart en nieren en een eersteklas vakman. Iemand die veel plezier haalde uit samenwerken. Een echte ‘leraar’ ook die zijn kennis wilde overdragen – binnen het bureau, maar ook jarenlang daarbuiten, onder meer als docent aan de HTS Rotterdam.

In 1982 zette Daan het bureau voort met Jan van Driel (1944-2013) als compagnon. Toen ook werd de afkorting IMd geïntroduceerd. In 1991, op 67-jarige leeftijd, droeg Daan het bureau aan Jan over.

Breed geïnteresseerd en leergierig als hij was, volgde hij tot op zeer hoge leeftijd ontwikkelingen in onder meer technologie & wetenschap en op het gebied van maatschappelijke vraagstukken op de voet. Voor altijd heeft Daan een bijzondere plek in ons hart – als constructeur, als oprichter van ons bureau, maar vooral als de integere, warme en zachtaardige man die hij was.

Overige foto’s

Overige berichten