header image

Innovatieprijs voor composietengevel INHolland

Woensdag 6 oktober 2010

De glazen composietengevel van Hogeschool INHolland in Delft is onderscheiden met de Glas Innovatie Award. De prijs werd op 30 september bekendgemaakt tijdens de internationale beurs Glasstec in Düsseldorf. IMd was als hoofdconstructeur van het gebouw nauw betrokken bij de ontwikkeling en uitvoering van de wereldprimeur.

Onderwijsgebouw van INHolland op de TU Delft-campus heeft de slankste vier verdiepingen hoge composietgevel ter wereld. Extreem sterke voorgespannen composietkabels van koolstof- en aramidevezels zorgen dat de 13 meter hoge atriumgevel slechts 45 millimeter dun is.

De gevel kan bij harde wind maximaal 30 centimeter naar binnen worden geduwd. Om te voorkomen dat de vlakken elkaar in de hoek in de weg zitten, verjongen de glaspanelen in het midden tot een lensvorm.

Het eigen Composietenlab van de hogeschool heeft een grote rol gespeeld bij de ontwikkeling van de gevel. Het lab heeft samen met de architect, Rietveld Architects LLP (New York), prof. Ulrich Knaack (TU Delft), Octatube International en IMd twee jaar aan de gevel gewerkt.

Zie ook:

Wind laat nieuwe gevel INHolland Delft bollen

Aramide kabels laten glasgevel bewegen

Nieuwbouw INHolland officieel geopend

Overige foto’s

Overige berichten