header image

Interview Cobouw: IMd pleit voor betere positie constructeurs

Dinsdag 3 november 2009

Het Constructeursplatform wil de neerwaartse spiraal waarin het vak zich bevindt, doorbreken. Inmiddels bestaat het platform tien jaar. Ir. Remko Wiltjer, directeur IMd, vindt dat het beter kan – en moet. "Er ligt een enorme uitdaging voor het Constructeursplatform om een eind te maken aan de huidige ‘misstanden’. Wiltjer sprak dinsdag 3 november tijdens de vierentwintigste bijeenkomst van het platform. Dagblad Cobouw interviewde hem daags voor de vergadering.

"Het gaat niet goed met de positie van de constructeurs en het platform is onbekend buiten hun wereld", zegt Wiltjer in de krant. "Een deel van het werk van de constructeur wordt doorgeschoven naar aannemers en leveranciers. Het is logisch dat zij het ontwerp uitwerken en werkplaatstekeningen maken, maar wat ze niet aankunnen is het constructief ontwerpwerk zoals het bepalen van overspanningen, belastingen en maten."

Wiltjer pleit onder meer voor de terugkeer van de verplichte hoofdconstructeur. Ook moet het platform zorgen voor meer uniformiteit, zodat de aanbiedingen van constructeurs onderling vergeleken kunnen worden. "Constructeurs concurreren op prijs, terwijl ze de moeilijkheidsgraad en het proces van een werk nog niet kennen. Opdrachtgevers kiezen voor de goedkoopste aanbieding."

Klik hier voor het volledige interview in Cobouw.

Overige berichten