header image

Interview: “De knop bij constructeurs moet om”

Dinsdag 16 juni 2009

"Eigenlijk pleit ik voor aandacht voor het ambacht van de constructief ontwerper, van het ingenieursdenken." Dat is een van de uitspraken van IMd-directeur ir. Remko Wiltjer deze maand in Bouwen met Staal. Het vakblad interviewde hem naar aanleiding van de vijf duurzaamheidsprincipes die hij en compagnon ir. Pim Peters onlangs presenteerden. "Duurzaam Construeren gaat vooral om een andere houding."

‘De knop moet om bij constructeurs’, zo lieten Wiltjer en Peters de afgelopen maanden weten in een aantal publicaties. Het milieuvraagstuk heeft ook een plaats in de werkzaamheden van de constructeur, zo betoogden zij. Het begrip Duurzaam Construeren werd gelanceerd. Wie de ‘vijf geboden’ daarvan volgt, zal zich vooral een andere houding in het ontwerpproces moeten aanmeten.

"Duurzaamheid gaat vooral over slimme dingen verzinnen en kijken of het ook anders en beter kan (...). Vaak wordt gedacht dat de draagconstructie ‘vaststaat’, dat het een onbespreekbaar deel van het gebouw is. We gaan juist graag de discussie met de architect aan. Want je kunt wel een duurzame balk met puingranulaat in je ontwerp opnemen, het is nog duurzamer als die balk helemaal niet nodig is", aldus Wiltjer in het interview.

‘Slim ontwerpen’ is de rode draad in zijn verhaal. Wat bedoelt hij er precies mee? Wiltjer: "Slim ontwerpen staat voor het kritisch meedenken in het ontwerpteam, het adviseren van architect en opdrachtgever over de constructieve en budgettaire mogelijkheden en vervolgens een gedegen uitwerking van het plan maken. De vijf regels die we hebben opgesteld zijn daarbij een kapstok."

Wiltjer richt zich in het interview nadrukkelijk ook tot zijn vakgenoten: "Ik probeer de beroepsgroep mee te sleuren om het ambacht weer op de kaart te krijgen. Want ik ben ervan overtuigd dat een constructeur met een open houding, veel kan bijdragen aan de actuele discussies en daarmee het vakgebied naar een hoger plan kan brengen."

Klik hier voor het volledig interview van ir. Remko Wiltjer in Bouwen met Staal.

Overige berichten