header image

Interview met Paul Korthagen over bijzondere ontwerp Liander Westpoort

Donderdag 15 september 2022

Het ontwerp van Liander Westpoort van Alliander in Amsterdam kent een groot aantal slimmigheden. Daarmee wordt het gebouw niet alleen flexibel en schaalbaar, maar ook circulair en losmaakbaar.

In een interview in Duurzaam Gebouwd vertelt Paul Korthagen onder meer hoe samen met architect Erik Roerdink van De Zwarte Hond vanaf het eerste begin is geredeneerd vanuit de kracht van hout. Dankzij dynamiek in de samenwerking kon een beter gebouw worden gerealiseerd voor hetzelfde budget. “Projectpartners sprongen over hun eigen schaduw heen en gingen een stapje verder om elkaar te helpen en gezamenlijk slimme oplossingen uit te denken.”

In overleg met de interieurarchitect is optimaal gebruikgemaakt van de houten constructie in het interieur, waardoor kleinere overspanningen geen probleem waren, extra afwerkingen niet nodig waren en het ontwerp financieel haalbaar werd. Het gebouw is ook nog eens adaptief en demontabel. Vides of trappen zijn bijvoorbeeld relatief eenvoudig toe te voegen en dankzij open zones in de houten kanaalplaten zijn installaties aanpasbaar. En door de kolommen, balken en vloeren op elkaar te stapelen en daarbij gebruik te maken van minimalistische koppelingen, zijn de onderdelen simpel te demonteren en her te gebruiken.

Lees het interview in Duurzaam Gebouwd 

Overige foto’s

Overige berichten