header image

Inzicht in het potentieel

Dinsdag 4 juni 2024

Steel-IT tool geeft inzicht in kosten en milieu-impact van donor-staal

In zijn afstudeeronderzoek voor de TU Delft en IMd Raadgevende Ingenieurs ontwikkelde Koen Aardoom de parametrische tool ‘Steel-IT’. Deze tool vergelijkt hergebruikt staal met een referentieontwerp waarin nieuw staal is gebruikt. Hiermee krijg je als ontwerper en sloper inzicht in de kosten en milieu-impact van het hergebruikte staal, ofwel het toepassen van donorstaal. In Bouwen met Staal 298 (april) staat een artikel over dit onderzoek.

Valide verdienmodel

De ontwikkeling van de tool is een mooie aanvulling op de nieuwe NTA 8713 Hergebruik van constructiestaal (verkrijgbaar via NEN). Deze Nederlands Technische Afspraak beschrijft een procedure om de geometrische en materiaalkundige eigenschappen van donorelementen te bepalen. Echter ontbreekt het inzicht in de kostenkant waardoor het toepassen van donorstaal toch vaak als risico wordt gezien. Steel-IT biedt uitkomst bij het aantrekkelijk maken van de business-case van donorstaal.

Potentie donorskelet

In zijn afstudeeronderzoek onderzocht Koen Aardoom, inmiddels werkzaam als constructeur bij IMd, een aantal casestudies met behulp van de ontwikkelde tool. Daaruit bleek dat een impact-reductie van 25% haalbaar is zonder dat dit tot een significante toename in kosten leidt. Het donorskelet biedt nog meer potentie wanneer een betere combinatie tussen ontwerp en donorelementen wordt gevonden en er goed naar de detaillering wordt gekeken.

 

Artikel in Bouwen met Staal

Hoe de tool precies werkt, beschrijft Koen Aardoom in het artikel ‘Inzicht in het potentieel’ in Bouwen met Staal 04/24 (editie 298). Het artikel is ook te lezen via het kopje 'Publicaties' op onze website. 

De hele editie van Bouwen met Staal 298 vind je hier: https://vakbladbouwenmetstaal.nl/vakblad/

 

 

 

Overige berichten