header image

Italiaanse ‘blob’ Eindhoven opgeleverd (foto/video)

Woensdag 19 mei 2010

Afgelopen maand is De Blob opgeleverd. Al voor de bouw was dit Eindhovense kantoor- en winkelcomplex een van de meest bediscussieerde gebouwen van Nederland. Inmiddels is het ook een van de meest gefotografeerde. IMd ontwikkelde de draagconstructie van het ontwerp van de Italiaanse architect Massimiliano Fuksas .

De Blob is het sluitstuk van Rond de Admirant, een nieuw winkel-, werk- en woongebied in Eindhoven. Opdrachtgever Rond de Admirant CV (Heijmans Vastgoed en NIBC Bank) vroeg IMd om een economische constructie te ontwerpen waarmee de architectuur van het complex tot zijn volle recht komt, maar die óók eenvoudig te bouwen is.

Die constructie is onorthodox. Bijna alle kolommen staan namelijk niet boven elkaar. Met een traditionele oplossing zou de begane grond een woud aan kolommen hebben gekregen. Ook zouden ze in de vides komen te staan. Beide stroken niet met de architectuur van Fuksas. De Blob heeft nu 50 procent minder kolommen dan bij een traditionele oplossing.

"Kolommen die niet boven elkaar staan, gaat op het eerste gezicht in tegen alles wat logisch lijkt, zeker voor constructeurs", zegt ir. Remko Wiltjer. "Maar als je puur naar functionaliteit, architectuur en kosten kijkt, dan is het gewoon de beste manier om dit gebouw te maken."

IMd ontwikkelde ook het principe van de gevel; de uitwerking was in handen van het Duitse ingenieursbureau Knipper Helbig en de gevelbouwer.

Klik hier, hier en hier voor foto’s

Klik hier, hier en hier voor een video

Overige foto’s

Overige berichten