header image

Jaren 60-icoon Neudeflat wordt woongebouw

Maandag 11 mei 2015

De Rotterdamse projectontwikkelaar De Nieuwe Norm transformeert de beroemde Utrechtse Neudeflat van kantoor- tot woongebouw. IMd adviseert de constructie. Motto daarbij: wijzig de constructie zo min mogelijk en áls aanpassing nodig is, doe het dan slim en simpel. Zo wordt hergebruik namelijk financieel haalbaar.

Ontworpen door architect H.A. Maaskant, is de Neudeflat – aan de Neude in Utrecht – een mooi voorbeeld van de Nieuwe Zakelijkheid. Bij de oplevering in 1961 was het met zestien verdiepingen en 57 meter een van de hoogste kantoorgebouwen van Nederland. En ook een omstreden gebouw. Meermaals werd gepleit voor sloop. Tot nu toe tevergeefs; binnenkort gaat het door A3 Architecten gemaakte transformatie-ontwerp in uitvoering.

Een van de belangrijkste constructieve opgaven bij het ombouwen van kantoor- naar woongebouwen, is het maken van buitenruimten. In dit geval worden voor de zes woningen die de flat per verdieping krijgt, vier balkons aan de bestaande constructie gehangen. Dit gebeurt door een staalconstructie met een zeer lichte kunststof balkonplaat. De andere twee balkons worden inpandig gerealiseerd.

Ook worden ten behoeve van twee nieuw te maken entrees van de woningen extra gaten in de bestaande betonnen stabiliteitswanden gezaagd. Daarnaast worden de trappen verwijderd, de trapgaten deels dichtgelegd en nieuwe trappen geplaatst. Het aanvankelijke plan om een dragende penant op iedere verdieping te verwijderen – een constructief eenvoudige maar zeer kostbare ingreep – heeft IMd afgeraden. Een iets andere indeling van de plattegrond zorgt voor nagenoeg dezelfde functionaliteit tegen een fractie van de kosten.

Inmiddels zijn alle vergunningen verleend en wordt de bouw voorbereid. De oplevering van de nieuwe Neudeflat is naar verwachting in de loop van 2016.

Overige foto’s

Overige berichten