header image

Kantoor IMd gekozen tot BNA Gebouw van het Jaar

Vrijdag 27 april 2012

Het kantoor van IMd Raadgevende Ingenieurs is gekozen tot BNA Gebouw van het Jaar 2012 in de regio Delta. De transformatie van een zestig jaar oude machinefabriek naar modern kantoor – ontworpen door Ector Hoogstad Architecten – dingt nu mee naar de landelijke prijs. In totaal zijn in de vijf BNA-regio’s 14 gebouwen genomineerd. De uitreiking is op 16 mei. Dan wordt ook de winnaar van de publieksprijs bekendgemaakt.

Transformatie en hergebruik van bestaande gebouwen is in de praktijk vaak financieel niet haalbaar. Het is namelijk relatief kostbaar om een oud gebouw aan de huidige eisen te laten voldoen. IMd liet daarom de hal zelf volledig in oude staat. Alle nieuwe gebruiksruimten zijn er als losse, geklimatiseerde units in geplaatst. Deze aanpak is zeer kostenefficiënt en zorgt er tegelijkertijd voor dat het unieke karakter van het gebouw behouden kon blijven.

Constructief wordt het dragende vermogen van de 1200 m2 oude loods volledig benut. De nieuwe onderdelen zijn zo licht geconstrueerd dat ze direct op de bestaande bedrijfsvloer geplaatst konden worden, zonder extra fundering. Ook zijn delen van de nieuwbouw aan de oude kraanbaan gehangen. IMd werkte eerder aan de metamorfose van de Bussumse Watertoren, theater Cosmic in Amsterdam en het HUF-pand in Rotterdam. Momenteel werkt het Rotterdamse bureau onder meer aan de transformatie van het Energiehuis in Dordrecht en de Touwfabriek in Oudewater.

Sinds de opening door de Rotterdamse wethouder Jeannette Baljeu, november vorig jaar, is de belangstelling voor het IMd-pand zeer groot. Behalve aandacht in een groot aantal vlakbladen bezoeken bijna wekelijks groepen belangstellenden het gebouw. Inmiddels zijn ook wethouders uit de drie andere grote steden op bezoek geweest. Ook besteden internationale architectuursites aandacht aan het ontwerp van Ector Hoogstad Architecten.

Overige foto’s

Overige berichten